Get widget

Tuesday, April 16, 2013

Ελλάδα 2013 - Ο θηλασμός στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Το παρακάτω θέμα δημοσιεύτηκε αυτούσιο στο www.tvxs.gr  και αφορά απόφαση δικαστηρίου που ουσιαστικά θα οδηγήσει μητέρα και 16 μηνών παιδί σε πρόωρο αποθηλασμό, χρησιμοποιώντας μάλιστα τι θεϊκό επίχειρημα "ότι το παιδί δεν έχει ανάγκη πλέον τον θηλασμό , είναι 16 μηνών". Ενημερωθείτε , θυμώστε και ελάτε όλοι μαζί να σκεφτούμε έναν τρόπο να αντιδράσουμε. Γιατί από εμάς τους λίγους πρέπει να ξεκινήσει να αλλάζει 
το κατεστημένο


Σας γράφω γιατί είμαι οργισμένη. Οργισμένη γιατί δεν μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από την αυθαιρεσία και την αλλοπρόσαλλη βούληση της δικαστικής εξουσίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από μια δικαστική απόφαση που επιτάσσει άμεσα και βίαια τη διακοπή του θηλασμού ενός μωρού. Η απόφαση αυτή που εκδόθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς αναφέρει στο σκεπτικό της ότι πρόκειται για ένα μωρό 16 μηνών που θηλάζει καθημερινά και μολονότι αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες του θηλασμού, εν τούτοις το εξαναγκάζει σε απότομο αποθηλασμό, καθώς επιτάσσει άμεσα τον αποχωρισμό του από τη μάνα του για μια εβδομάδα από την Πρωτοχρονιά. Και η απόφαση συνεχίζει με μία εβδομάδα το Πάσχα και δύο εβδομάδες το καλοκαίρι στερώντας το δικαίωμα στον θηλασμό σε ένα μωρό κάτω των δύο ετών. Ουσιαστικά ένας δικαστής αποφασίζει αυθαίρετα και φασιστικά: «δεν χρειάζεται το μωρό μητρικό γάλα και εσύ μάνα σταμάτα να το θηλάζεις, γιατί εγώ λέω ότι το μωρό πρέπει να σταματήσει να θηλάζει» παραγνωρίζοντας και καταπατώντας ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Η πολιτεία αγνοεί προκλητικά το ανθρώπινο δικαίωμα στον θηλασμό. Όχι μόνο δεν το έχει κατοχυρώσει νομοθετικά αλλά και η ίδια έρχεται να το καταπατήσει. Αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού η επικοινωνία του με τον πατέρα, αλλά πως μπορεί αυτό το δικαίωμα να διαφυλαχθεί χωρίς να παραβιάζεται και το ανθρώπινο δικαίωμα στον θηλασμό, το δικαίωμα στην ψυχοσωματική υγεία; Ως πότε θα μένουμε απροστάτευτοι μπροστά στη βιαιότητα του συστήματος; Δεν είμαι μοναδική περίπτωση. Θηλάζουσες μητέρες σε αίθουσες δικαστηρίων λοιδωρούνται γιατί απλώς επιτελούν το μητρικό τους καθήκον και δικαίωμα. Η άγνοια, η εγληματική άγνοια αυτού του τόπου είναι εξωφρενική!
Και το ερώτημα που με βασανίζει είναι γιατί πρέπει να σταματήσω τον θηλασμό του παιδιού μου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια; Αν σταματήσω να δίνω στο παιδί μου το μητρικό γάλα, αυτό κινδυνεύει από λοιμώξεις, όπως γαστρεντερίτιδες, πνευμονία και ωτίτιδες, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, καρκίνους, ενώ εγώ η ίδια κινδυνεύω από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, οστεοπόρωση σε μεγάλη ηλικία, από διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία. Πρέπει λοιπόν να υπακούσω σε μια δικαστική απόφαση που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα του παιδιού μου; Αυτή η απόφαση με θίγει ως μητέρα, ως γυναίκα, ως άνθρωπο!
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πώς είναι δυνατον να διαπράττεται ένα ακόμη έγκλημα κατά του ανθρώπινου είδους και εμείς να μένουμε αδιάφοροι; Πώς είναι δυνατόν η άγνοιά μας να κάνει τόσο κακό στα σπλάχνα μας; Πώς είναι δυνατόν να αφήνουμε άλλους να εκμεταλλεύονται την απάθειά μας και να κάνουν απροκάλυπτες επιθέσεις στα παιδιά μας;
Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό όχι ουτοπικό. Και όμως για την ελληνική πραγματικότητα τείνει να γίνει ένα φαινόμενο σπάνιο με τα ποσοστά θηλασμού να είναι απογοητευτικά μικρά. Η Ελληνίδα μάνα που θηλάζει περιθωριοποιείται, χαρακτηρίζεται γραφική. Και όμως μια μάνα μπορεί να θηλάζει να είναι σύγχρονη, να εργάζεται, να διατηρεί τη γυναικεία της ταυτότητα. Αλλά ενώ θέλει, όχι μόνο δεν βρίσκει υποστήριξη αλλά πολλά είναι τα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο της…
Ανεξέλεγκτη και επιθετική είναι η προώθηση των προϊόντων που υποκαθιστούν το μητρικό γάλα. Μέσα από τη διαφήμιση οι εταιρείες επεξεργασμένων γαλάτων αγελάδας για βρέφη έχουν διαμορφώσει και εγκαθιδρύσει την κουλτούρα του μπιμπερό στην ελληνική κοινωνία, ώστε μια γυναίκα που θηλάζει αποτελεί εικόνα που ξενίζει, ενώ μια γυναίκα που δίνει μπιμπερό στο μωρό της ενσαρκώνει την ιδέα της μητρότητας!
Οι εταιρείες χρηματοδοτούν έρευνες, διαμορφώνουν συνειδήσεις και αντιλήψεις με πολύ ύπουλο τρόπο. Η κατάσταση στα μαιευτήρια είναι τρομακτική. Μια γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει είναι ευάλωτη και αγχωμένη. Είναι η στιγμή που οι εταιρείες είτε άμεσα είτε έμμεσα βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για επέλαση! Το τεχνητό γάλα προωθείται απροκάλυπτα από μαιευτήρες και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι ουσιαστικά απαίδευτοι στο θέμα του θηλασμού είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα.
Η πολιτεία απούσα. Μόλις πρόσφατα έχουν χαρακτηριστεί μόνο δύο Μαιευτήρια φιλικά προς τα Βρέφη. Η γυναίκα που αναγκάζεται να επιστρέψει στην εργασία της πολύ νωρίς δεν βρίσκει τη στήριξη της πολιτείας διασφαλίζοντάς της το δικαίωμα για διάλειμμα αλλά και τον κατάλληλο χώρο ώστε να θηλάζει ή να αντλεί το γάλα της. Δεν υπάρχουν φιλικοί χώροι ώστε να μπορεί μια μάνα να θηλάζει το παιδί της και έτσι μπορεί να καταλήξει να θηλάζει σε μια τουαλέτα! Ο δημόσιος θηλασμός και αυτός βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων, καθώς το γυναικείο στήθος στην κοινωνία μας ταυτίζεται μόνο με τη σεξουαλικότητα και όχι με την κατεξοχήν λειτουργικότητά του που είναι η θρέψη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα.
Παντελής είναι η έλλειψη εθνικής πολιτικής και σχεδίου δράσης για τη βρεφική διατροφή. Οι αποφάσεις για τα σπλάχνα μας επηρεάζονται από ανθρώπους που βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία των παιδιών μας. Και όμως τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά στη ζωή κάθε ανθρώπου, ενώ το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί διεθνώς ως το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για να είναι τα παιδιά υγιή. Ο θηλασμός είναι, λοιπόν, θέμα δημόσιας υγείας και η αύξηση των ποσοστών θηλασμού στην Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της χώρας με δεδομένο ότι προστατεύει από ασθένειες αλλά και συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης. Επιπλέον, ο θηλασμός είναι φιλικός στο περιβάλλον καθώς απαλλάσσει από εκατομμύρια σκουπίδια αλουμινένιων κουτιών και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και εκατομμυριών λίτρων νερού. Μπροστά σε αυτές τις αλήθειες γιατί η πολιτεία κωφεύει;
Γιατί όμως πρέπει να πείσουμε για κάτι για το οποίο είμαστε προορισμένοι από τη φύση να κάνουμε; Γιατί παραγνωρίζουμε επιδεικτικά τη θηλαστική μας φύση; Ο θηλασμός είναι τροφή, υγεία, φροντίδα, αγάπη. Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Το παιδί έχει ανθρώπινο δικαίωμα να θηλάζει. Η μητέρα έχει ανθρώπινο δικαίωμα να θηλάζει το παιδί της.
Το κενό της πολιτείας έρχονται να καλύψουν τα Δίκτυα Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας, που στηρίζουν την Ελληνίδα μάνα για να διασφαλίσει στο παιδί της τα αυτονόητα, ενώ την εμφάνισή του έχει κάνει και στην Ελλάδα το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας – που υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς. Το Δίκτυο είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης International Baby Food Action Network – IBFAN.
Όλα αυτά τα δίκτυα με χιλιάδες υποστηρικτές εκφράζουν την ανάγκη των μανάδων και όλων των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων για την προστασία των παιδιών, της ελπίδας του αύριο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να κατοχυρωθεί νομικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο θηλασμό. Είναι ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά μας, η ελπίδα του αύριο. Δεν ξέρω εάν το δικό μου παιδί θα προστευθεί… αλλά ελπίζω να είναι το τελευταίο θύμα της αυθαιρεσίας της πολιτείας.
Έγινα μάνα. Γίνομαι κάθε μέρα μάνα, κάθε στιγμή που νιώθω ότι πεθαίνει το εγώ μου και τρανώνεται η αγάπη μου για το παιδί μου, η αγωνία μου για το μέλλον του. Νιώθω μάνα κάθε φορά που η κόρη μου αναζητάει στο σώμα μου την τροφή, την αγάπη, τη ζεστασιά, την προστασία. Το στήθος μου στάζει το ζεστό υγρό της αγάπης μου για το μικρό μου. Είμαι άνθρωπος. Είμαι θηλαστικό. Το μικρό μου με έχει ανάγκη για να ζήσει. Είναι σάρκα από τη σάρκα μου. Είμαι η τροφή του. Αυτή είναι η φύση μου. Ακούω τη φύση μου. Όμως γιατί οι άλλοι βιάζουν καθημερινά τη φύση μου; Γιατί θέλουν να με κάνουν να απαρνηθώ τη φύση μου, να ξεχάσω τον προορισμό μου, να κάνω κακό στο σπλάχνο μου, σε εμένα, την οικογένειά μου, την κοινωνία, τη χώρα μου, τη γη;

Σας παρακαλώ εκ μέρους του παιδιού μου και των παιδιών όλου του κόσμου να γίνετε η φωνή τους που θα φτάσει και θα μεταφέρει το δικαίωμά τους σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να κατοχυρώσουν το ανθρώπινο δικαίωμά στον θηλασμό.
 
Σας ευχαριστώ θερμά
Νάγια Χαρμαλιά

17 comments:

 1. Απαράδεκτο!!!!! Είμαι μητέρα 4 παιδιών...θήλασα τα 2 πρώτα ελάχιστα και τα άλλα 2 καθόλου....παρόλα αυτά θεωρώ απαράδεκτο να στερείς από μια μητέρα το δικαίωμα να θηλάσει το παιδί της για όσο καιρό αυτή θέλει!!! Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει πότε πρέπει να σταματήσει ο θηλασμός...αυτό είναι δικαίωμα της κάθε μάνας!!!!

  ReplyDelete
 2. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ..ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ?? ΒΑΖΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΟΠΩΣ 2ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Α.....

  ReplyDelete
 3. Στον yorimichi79 που "απορεί" για ποιο λόγο καταδικάστηκε η γυναίκα, να πω απλά ότι κανείς δεν "καταδικάστηκε"...
  Απλά χώρισε με τον πατέρα του παιδιού και κατέληξαν στο δικαστήριο για να οριστεί ποιος θα έχει την επιμέλεια και κάθε πότε θα το βλέπει ο πατέρας...
  Είναι πράγματι απαράδεκτη αυτή η απόφαση και άλλο ένα δείγμα του πόσο πίσω είναι η χώρα μας σε βασικά ζητήματα.

  ReplyDelete
 4. Μήπως η μητέρα του παρείχε μόνο γάλα και δεν εισήγαγε το παιδάκι σε στερεά τροφή;;
  Το λέω γιατί το έχω δει το σενάριο. Φίλη μου όταν η παιδίατρος της είπε να ξεκινήσει στερεά τροφή, την αγνόησε.
  Του έδινε μόνο φρούτο και γάλα και αρνιόταν να του δώσει κρέμα και χορτόσουπα.
  Από το γάλα μου παίρνει όσα χρειάζεται, δεν υπάρχει καλύτερο και άλλα τέτοια ήταν οι δικαιολογίες.
  Όταν μετά από 2 μήνες φάνηκε όμως στην εξέταση ότι το παιδί όχι μόνο δεν είχε βάλει βάρος, αλλά είχε χάσει,
  κατάλαβε το λάθος της και ξεκίνησε τη στερεά. Η φίλη μου αυτή είναι από τις πιο αγαπημένες μου
  και σε καμιά περίπτωση δεν το λέω για να την κατηγορήσω, αλλά από το δέσιμο που είχε με το θηλασμό, δεν έβλεπε καθαρά.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Θα σας παρακαλούσα να κάνετε τα σχόλια σας επώνυμα και να μην βγάζετε συμπεράσματα για τα οποία δεν έχετε αποδεικτικό στοιχεία. Συμφωνώ μαζί σας ότι οι τροφές μετά από μία ηλικία είναι απαραίτητες και το μητρικό γάλα δεν παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία για τα μεγάλωμα του παιδιού, αλλά αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για το εάν η μητέρα αυτού του παιδιού το έκανε ή όχι.

   Delete
 5. Εγώ πάντως γέννησα δύο παιδιά και το πρώτο το θήλασα για αρκετούς μήνες και μου αρρώσταινε συνέχεια ενώ το δεύτερο δεν το θήλασα καθόλου (γιατί μπήκε στη θερμοκοιτίδα) και είναι δύο χρόνων και δεν έχει αρρωστήσει ούτε μία φορά. Νομίζω λοιπόν ότι ο μητρικός θηλασμός είναι λίγο θεοποιημένος. Νομίζω ότι η επαφή με τον πατέρα θα είναι πολύ πιο ευεργετική για το παιδί από το να χάσει λίγες μέρες το μητρικό γάλα (άλλωστε μπορεί να καταψύξει και το γάλα της και να το δίνει ο πατέρας), εκτός εάν η μητέρα ψάχνει δικαιολογίες για να μην βλέπει το παιδί ο πατέρας... Σωστή κατά την άποψή μου η απόφαση του δικαστηρίου. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Θα σας παρακαλούσα να κάνετε τα σχόλια σας επώνυμα. Ο θηλασμός δεν είναι θεοποιημένος, είναι η τροφή που παρέχει το θηλαστικό στο παιδί του. Είμαστε κατασκευασμένοι για να θηλάζουμε τα παιδιά μας όσο αυτά θέλουν. Δηλαδή εάν ξαφνικά χάσετε την πρόσβασή σας σε πόσιμο νερό και μέσα αποστείρωσης θα αφήσετε το παιδί σας να πεθάνει?
   Κατά δεύτερο , συμφωνώ ότι η επαφή με τον πατέρα είναι ευεργετική, αλλά πάντα σε συνεννόηση των δυο γονιών μεταξύ των και εφόσον αυτές οι συναντήσεις δεν έρχονται αντίθετες στα θέλω του παιδιού. Θα ήθελα να ήξερα εάν το βράδυ το παιδί χτυπιέται και ζητά τη μάνα του και το στήθος της για να κοιμηθεί, ο πατέρας τι θα το κάνει?

   Delete
 6. Συμφωνώ ότι το παιδί πρέπει να βλέπει τον πατέρα του και ο πατέρας το παιδί του. Αν δηλαδή η μητέρα θηλάζει μέχρι το παιδί να γίνει 7, δεν θα μπορεί ο πατέρας να πάρει το παιδί του για ένα σκ στο σπίτι του; Όταν απομονώνουμε φράσεις δημιουργούμε εντυπώσεις.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Θα σας παρακαλούσα να απαντάτε επώνυμα. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή υπερβάλλετε. Ένα παιδί 16-17 μηνών δεν έχει τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες με ένα παιδί 7 ετών. Ένα παιδί 16 μηνών που θηλάζει έχει ανάγκη τη μάνα του. Αν ο πατέρας το αγαπάει τόσο πολύ και νοιάζεται για την ψυχοσωματική του υγεία, θα φροντίζει να το βλέπει ακόμα και κάθε μέρα. Θα κάνει πολύ καλύτερο στην ψυχούλα του παιδιού να βλέπει τον πατέρα του κάθε μέρα και να κοιμάται μετά σπίτι του με τη μάνα του, παρά ένα ΣΚ κάθε 15 μέρες. Πείτε ειλικρινά με τη λογική σας...Τι θα πρωτοπρολάβει να καλύψει αυτός ο πατέρας σε ένα ΣΚ κάθε 15 μέρες?

   Delete
 7. Άκαρδη η πολιτεία που φροντίζει ένα παιδί να βλέπει και τους δυο γονείς και όχι άκαρδοι γονείς που καταλήγουν στα δικαστήρια γιατί δεν μπορούν να τα βρουν;!;
  Μια μάνα που χρησιμοποιεί το θηλασμό για να καταφέρει να πείσει τα δικαστήριο ότι το παιδί της δεν πρέπει να έχει επαφή με τον πατέρα του; Και τα παίρνει στο κρανίο όταν αυτό δεν «πιάνει»;
  Πας καλά κοπελιά; Και κάνεις και παράπονα στο διαδίκτυο; Σύνελθε!
  Αν ο τύπος δεν είναι εγκληματίας, μπεκρής, ναρκωμανής ή παιδεραστής είναι εξίσου γονιός όπως κι εσύ. Ό,τι δίκιο είχες, το έχασες χρησιμοποιώντας το θηλασμό σαν επιχείρημα. Ποταπό!
  Το παιδί έχει ανάγκη το θηλασμό, έχει ανάγκη και την επαφή με τους δύο γονείς του. Και οι γονείς το ίδιο έχουν ανάγκη την επαφή με το παιδί τους. Επιτέλους, δεν το έκανες μόνη σου!
  Μια μητέρα που θήλασε και τα δύο παιδιά της.

  Υ.Γ. Ξέρεις, υπάρχει κι ένα μηχάνημα που λέγεται θήλαστρο. Μια που τα ξέρεις όλα για το θηλασμό, ξέρεις σίγουρα και πώς να δημιουργήσεις και την τράπεζα μητρικού θηλασμού. Μόνο όταν βγάζεις γάλα, να κάνεις θετικές σκέψεις, γιατί αυτή η πίκρα του διαζυγίου νομίζω ότι σε έχει χαλάσει λίγο. Κάνε κουράγιο, η ζωή συνεχίζεται, άσε τις μικροπρέπειες και στάσου στο ύψος της μητρότητας.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Βλέπω ότι είστε κριτής των πάντων όπως όλοι σε αυτή τη χώρα (και βλέπουμε που έχουμε φτάσει, πολύ κρίμα..). Καταρχήν εάν θέλετε να κάνουμε συζήτηση, θα την κάνουμε επώνυμα.

   Η μητέρα δε χρησιμοποίησε τον θηλασμό για να πείσει τα δικαστήρια να μην έχει επαφή το παιδί με τον πατέρα του. Η μητέρα απλά θηλάζει το παιδί της και τέρμα. Δεν υπάρχει πως και γιατί και "χρησιμοποιώ". Αν είναι δυνατόν μια μάνα που κουβαλάει το παιδί της 9 μήνες, που εχει φτύσει αίμα και ξενύχτια για να το θηλάσει , που έχει βάλει τον εαυτό της πίσω, να μην θέλει το καλύτερο για το παιδί της και συνεπώς την επαφή με τον πατέρα του.

   Και θα σας ρωτήσω εγώ. Εάν αυτός ο πατέρας αγαπάει τόσο το παιδί του, γιατί δεν επιλέγει να το βλέπει καθημερινά από λίγες ώρες (όπως κάνουν όλοι οι μπαμπάδες του κόσμου, χωρισμένοι και μη) μετά τη δουλειά του και επιλέγει να το βλέπει μόνο ένα ΣΚ κάθε 15 μέρες? Και τι σχέση θα χτίσει με αυτό το παιδί , μια φορά στις 15, ε? Μάλλον θα ον βολεύει καλύτερα με το πρόγραμμα του , να κάνει καλύτερα τη ζωούλα του χωρίς τις καθημερινές ευθύνες πυο συνεπάγεται η σχέση παιδιού-πατέρα (με αρρώστιες, ξενύχτια, βόλτες , φροντίδα και όλα τα συναφή..). Θα τον βολεύει καλύτερα να είναι κάθε μέρα ελεύθερος, να πηγαίνει για τις μπυρίτσες και τα ουζάκια του, να βλέπει τη γκομενίτσα του, την τηλεορασίτσα του ανενόχλητος χωρίς τα ενοχλητικά "μπαμπά έλα να παίξουμε!) και μια φορά στις 15 θα παίζει τον μπαμπά.

   Και ναι κοπελιά , πάω καλά (μάλλον τον πληθυντικό και την ευγένεια δεν τον μάθατε στο χωριό σας, κρίμα είστε και μάνα με 2 παιδιά, ανεξάρτητα αν τα θήλασε ή όχι, ο θηλασμός δεν συνεπάγεται και καλούς τρόπους..). Η υπόθεση δεν αφορά την δική μου οικογένεια, εγώ ευτυχώς έχω έναν άντρα μάλαμα, που νοιάζεται το παιδί του και με προτρέπει εκείνος να το θηλάσω όσο θέλω και μπορώ. Έναν άντρα που μετά από 12 ώρες βαριάς δουλειάς , θα έρθει στο σπίτι του και θα κάνει μπάνιο τον γιο του , θα τον ντύσει , θα τον κοιμίσει και αν χρειαστεί θα ξενυχτήσει όταν εγώ το έχω ανάγκη να κοιμηθώ.. Έναν άντρα που ακόμα και αν ποτέ χωρίζαμε θα έκανε τα πάντα να βλέπει τον γιο του καθημερινά και όχι μία στις 15!!!!!!!

   Και ναι , θα συμφωνήσω ότι είναι γονιός και ο πατέρας και πρέπει να βλέπει το παιδί του. Απόλυτα θα συμφωνήσω!! Αν θέλει, μπορεί να το κάνει κάθε μέρα (και τα ΣΚ εφόσον δεν έχει να πάει να διασκεδάσει!!!) . Να προσφέρει στο παιδί του αυτό που έχει ανάγκη. Έναν πατέρα full time και όχι του Σαββατοκύριακου κάθε 15 μέρες. Κοπελιά.

   Το θήλαστρο είναι μεγάλη εφεύρεση εγώ το χρησιμοποιώ από τότε που το παιδί μου ήταν 40 ημερών. Μου έχει λύσει τα χέρια. Αλλά ένα μηχάνημα δεν υποκαθιστά κοπελιά , ούτε τη μάνα ούτε τον πατέρα! Το παιδί στους 16 μήνες δεν έχει ανάγκη το γάλα αυτό καθαυτό, έχει ανάγκη την επαφή με τη μάνα του, την ασφάλεια της παρουσίας της τη νύχτα.

   Και να σου ξαναθυμίσω ότι η ιστορία δεν αφορά τη δική μου οικογένεια. Αν δεν ήσουν κατίνα (φαίνεται ξεκάθαρα από τη χολή που βγάζεις απέναντι σ'αυτή τη μητέρα που ούτε ρώτησες τι μπορεί να τραβάει..."γιατί αυτή η πίκρα του διαζυγίου νομίζω ότι σε έχει χαλάσει λίγο" , ποιο μικροπρεπής κατίνα πεθαίνεις!!)

   Εγώ την κοπέλα ήθελα να βοηθήσω με το κείμενο μου και να σταθώ δίπλα της.

   Και FYI μια μάνα που θηλάζει το μωρό της 16+ μήνες όχι μόνο στέκεται στο ύψος της μητρότητας , το ξεπερνάει κιόλας. ΚΟΠΕΛΙΑ

   Delete
 8. Εχεις θηλάσει ποτέ και μιλάς?το μωρό είναι 16 μηνών πάνω στην κορύφωση του άγχους αποχωρισμού έχει ανάγκη τον θηλασμό γιατί Καλύπτει τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού κάθε στιγμή, προσφέρει ασφάλεια που τόσο χρειάζεται σε αυτήν την φάση που ζεί ένα διαζύγιο.Μητέρα και νήπιο φτιάχνουν μια δυάδα δεμένη, αρμονική, σε συνδιαλλαγή και συνεχή αλληλεπίδραση.Θηλασμός δεν σημαίνει μόνο θρέψη .........μάθαμε τώρα όλοι το θήλαστρο και γίναμε ειδικοί....πάλι καλά που δεν μας είπες και το κορυφαίο :μέχρι πότε θα το θηλάζεις πια?εαν αποχωριστεί την μητέρα έχεις ιδέα τι συνέπειες θα υπάρξουν στον ψυχισμό του και τι απορριψη θα νιώσει?καιμό είχε ο πατέρας να κοιμίσει το παιδί.....δεν είπαμε να μην έχουν επαφές ,αλλά δεν είναι δυνατόν να ζητάμε και παράλογα άλογα!!!

  ReplyDelete
 9. Ανωνυνα το παιζεται εξυπνοι... για πειτε τα με ονοματα να ξερουμε με ποιον μιλαμε...ο πατερας ειναιανικανος να θρεψει το παιδι κ να καλυψει τις ανασφαλειες του... εκτος κ αν εχει στηθος ατριχο με γαλα...

  ReplyDelete
 10. το θεμα του θηλασμου εχει παρεξηγηθει...με οσες μητερες συζητω γι αυτο το πρωτο που θα πουν ειναι: σωθηκα απο αποστειρωσεις, κρεμες , πιατακια και τα λοιπα ...αρα η δικη τους διευκολυνση και ελεος δηλαδη με τα παιδακια 2 χρονων που ψαχνουν το στηθος της μαμας για να φανε....ας κοιταξουν να μεγαλωνουν σωστα τα παιδια τους και οχι απο το στηθος να περνανε κατευθειαν στην πανσετα...μη τρελαινεστε .....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Θα σας παρακαλούσα να κάνετε επώνυμα την κριτική σας. Τα παιδάκια ψάχνουν το στήθος της μάνας τους γιατί είναι θηλαστικά και έτσι τα σχεδίασε η φύση. Να ζητάνε το στήθος της μαμάς τους. Πιο σωστά δε μπορεί να μεγαλώσει κάποιος ένα παιδί. Και ναι ο θηλασμός είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αν δε μπορείτε να αποδεχτείτε και αυτό, τότε τι να σας πω..το πρόβλημα πια είναι δικό σας.

   Μάλλον εσείς τρελαίνεστε γιατί κατά βάθος αντιλαμβάνεστε πόσο ανεπαρκής είστε σαν μάνα εάν δεν θηλάσατε τα παιδιά σας.

   Delete
  2. Κατερίνα μακάρι να υπήρχαν λίγο περισσότεροι άνθρωποι σ αυτή τη χώρα με τον δικό σου νου. Δε γίνεται να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου σε ότι κ αν έχεις γράψει εκφράζοντας την άποψη σου

   Delete
  3. Δυστυχώς όπως βλέπεις Βίκυ μου, η χώρα μας είναι φουλ στους ανεγκέφαλους και τις κατίνες. Και το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί μεγαλώνουν παιδιά, στα οποία ελπίζουμε για να βγούμε από τον βούρκο. Από τον οποίο καταλήγω πως δεν θα βγούμε ποτέ και θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε.

   Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, μακάρι τα παιδιά μας να γίνουν καλύτερα από μας...

   Delete