Get widget

Monday, April 22, 2013

Αρκετά με την ημιμάθεια για τον αποκλειστικό θηλασμό!
Είπα ότι θα κρατηθώ και δεν θα σχολιάσω το κείμενο της κας Μαρίας-Αρβανίτη Σωτηροπούλου "Αρκετά με το κύρηγμα για τον αποκλειστικό θηλασμό" , αλλά ο αντάρτης μέσα μου δεν χαντακώνεται εύκολα. Γιατί όσο εκτιμάω τις εμπεριστατωμένες απόψεις και τους εποικοδομητικούς διαλόγους , άλλο τόσο απεχθάνομαι την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με ανυπόστατα δημοσιεύματα μόνο και μόνο επειδή το πτυχίο στον τοίχο κάποιου γράφει γιατρός.
Επίσης απεχθάνομαι τις δημοσιεύσεις με κλειστά σχόλια. Γιατί δείχνουν ότι ο συντάκτης τους δειλιάζει. Δειλιάζει να ακούσει άλλες γνώμες, ίσως και βαριά κριτική. Και ενδεχομένως να μην έχει και επιχειρήματα να τις αντικρούσει.Διότι όταν προκαλείς την κοινή γνώμη, πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε έντονη κριτική και σχολιασμό. Αν αυτά που υποστηρίζεις έχουν βάση και κυρίως βάση σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες,τότε καλώς και τα αναρτάς και μπράβο σου. Αλλά όταν η προσωπική σου άποψη , πασπαλισμένη με την ιδιότητα του γιατρού, μπορεί να αποπροσανοτολίσει , να τρομάξει ή να δημιουργήσει ανασφάλειες σε ευαίσθητη μερίδα ανθρώπων (όπως πχ οι έγκυες ή οι θηλάζουσες με προβλήματα που παλεύουν καθημερινά να λύσουν) , τότε αγαπητέ κύριε ή κυρία είσαι εν δυνάμει επικίνδυνος-η. 
Θα μου πεις τώρα - και με το δίκιο σου αναγνώστη - εγώ κάτω από ποια ιδιότητα γράφω. Η επαγγελματική μου ιδιότητα καμιά σχέση δεν έχει με τον θηλασμό. Η ιδιότητα μου όμως σαν αποκλειστικά θηλάζουσα μητέρα, βράζει στο ζουμί της από προχθές που διάβασε το κείμενο. Γιατί δεν επιτρέπω σε κανέναν να με συγκρίνει με φάλαινα ή ανθρώπινο μπιμπερό στο βωμό της γυναικείας χειραφέτησης. Και όχι, δεν είμαι καμιά νοικοκυρά που κάθεται στο σπίτι και όλη μέρα βλέπει Μενεγάκη. Είμαι καριερίστρια από τα 18 μου χρόνια, έχω πτυχίο , μεταπτυχιακό , ξένες γλώσσες και άπειρες συμμετοχές σε συνέδρια και σεμινάρια. Και μια δική μου επιχείρηση στα σκαριά.
Σήμερα είμαι αισίως 34 και πριν από έναν μήνα ακριβώς, σε συνεννόηση με τον άντρα μου, αποφασίσαμε να παρατήσω καριέρες και αηδίες και να αφοσιωθώ στο παιδί μου. Και όχι δεν μας παίρνει οικονομικά, δεν έχουμε άλλους πόρους πέρα από τον βασικό μισθό που παίρνει ο άντρας μου. Αλλά έχουμε κάτι άλλο που τα επισκιάζει όλα. Ένα μωρό 6 μηνών που μεγαλώνει αποκλειστικά με το δικό μου γάλα. Και έχω σκοπό να του το προσφέρω για όσο περισσότερο μπορώ.
Προς Θεού, οι μη θηλάζουσες μη με παρεξηγήσετε. Σέβομαι απόλυτα την επιλογή της κάθε γυναίκας για το πως θα θρέψει το παιδί της. Δεν με κάνει καλύτερη μάνα ο θηλασμός, από σένα που δε θηλάζεις. Εγώ επέλεξα αυτόν τον τρόπο και μέχρι στιγμής (με αρκετές δυσκολίες) τα κατάφερα. Αν εσύ επέλεξες το μπιμπερό για το δικό σου παιδί και πάλι μπράβο σου,αν αυτό θεωρείς ότι σε εκφράζει και το θέλεις. Και οι δυο λατρεύουμε τα παιδιά μας και θα δίναμε την ζωή μας για αυτά.
Θα ήθελα να παραθέσω λοιπόν παρακάτω την δική μου οπτική στην κα Αρβανίτη-Σωτηροπούλου (απαντώντας απευθείας σε κάθε παράγραφο) σαν θηλάζουσα μάνα , διότι ένα νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.
"Σήμερα ευτυχώς και στη Ελλάδα τα Μαιευτήρια είναι ευχάριστοι και κυρίως ασφαλείς -για μάνα και παιδί- χώροι. 
Στο "ασφαλείς χώροι" ίσως να συμφωνήσω, αν και πάλι είναι υποκειμενικό τι θεωρεί ο καθένας ως "ασφαλές". Ασφαλές πχ θεωρεί μια γυναίκα το περιβάλλον του σπιτιού της με τον γιατρό και τη μαία δίπλα της. Η παρουσία μόνο και μόνο ενός έτοιμου χειρουργείου πέντε δωμάτια πιο κάτω δεν με κάνει να νιώθω ασφάλεια.
 Στις περισσότερες περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι, είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η μαία και ο γιατρός θα δράσουν και θα μεταφέρουν την επίτοκο στο νοσοκομείο πολύ νωρίτερα αν χρειαστεί και δε νομίζω ότι θα περιμένουν να φτάσει ο τοκετός σε σημείο που οι 2 ζωές-μάνας και νεογνού- να κινδυνέψουν. Επειδή όμως δεν είμαι γιατρός και δεν θέλω να μιλάω στον αέρα, καλό θα ήταν η κα Σωτηροπούλου να μας παραθέσει στατιστικά τοκετών στο σπίτι με κακή κατάληξη vs τοκετών σε μαιευτήριο με κακή κατάληξη, για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς.
Το κομμάτι "ευχάριστοι" ας μην το συζητήσουμε περαιτέρω. Πόσο ευχάριστο είναι για μια γυναίκα που γεννάει, να της βάζει χέρι όποιος περνάει έξω από το δωμάτιο, να μην την αφήνουν να περπατήσει , να φάει , να την έχουν καλωδιωμένη με ορούς , να της κουβαλάνε ειδικευμένους λες και είναι έκθεμα αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Και πόσο ευχάριστο είναι να της παίρνουν το -υγιές- νεογέννητό της για να το πλύνουν, εξετάσουν και δε ξέρω κ εγώ τι άλλο και να της το φέρνουν 2 και 3 ώρες μετά, αφού το έχει δει όλο το σόι εκτός από αυτήν.
Εγώ έκανα καισαρική (ήταν πραγματικά αναγκαία, το παιδί μου από το πρωί της ίδιας μέρας δεν έδινε σημάδια ζωής και τον πήραμε άρον άρον) και με είχαν δεμένη στο χειρουργικό τραπέζι σαν να ήμουν τρελή. Φυσικά και άρχισα να ωρύομαι μέχρι να με λύσουν. Αισθανόμουν ανήμπορη και αυτό είναι τραγικό.
"Όμως είναι απαράδεκτη αυτή η πλύση εγκεφάλου για τον αποκλειστικό θηλασμό, που έχει καθιερωθεί σαν κυρίαρχη νοοτροπία. Αν και είναι σωστό η γυναίκα να ξεκινήσει το θηλασμό, είναι λάθος να υπερτονίζεται η σημασία του στην εξέλιξη του παιδιού και στο δήθεν δέσιμο με τη μάνα, έτσι που να δημιουργούνται ενοχές στη γυναίκα που δεν έχει αρκετό γάλα, ταλαιπωρείται αφόρητα από τη διαδικασία ή οι επαγγελματικές της συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μετατροπή της σε ζωντανό μπιμπερό."


Δεν καταλαβαίνω πως καταλήγει η κα Αρβανίτη-Σωτηροπούλου στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός είναι κυρίαρχη νοοτροπία. Όποια θηλάζει, δε θηλάζει, θέλει ή ήθελε να θηλάσει έχει και από μια ιστορία να διηγηθεί για τον πόλεμο που της έγινε από γυναικολόγους, μαίες, μαιευτήρια , παιδιάτρους , φαρμακοποιούς (η λίστα δεν έχει τελειωμό!) για τον θηλασμό. 

Το πόσες κοτσάνες έχει ακούσει η κάθε μία μας , αν τις συγκεντρώναμε θα φτάναμε στο φεγγάρι και θα γυρνούσαμε!! Δείτε εδώ ενδεικτικά και ελάτε μετά να μου πείτε αν ο θηλασμός είναι ή όχι κυρίαρχη νοοτροπία. Συμφωνώ ότι πολλές γυναίκες νιώθουν ενοχές που δεν θήλασαν, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα ξεκάθαρα. Γιατί θα πρέπει να αφορίζονται αυτές που θηλάζουν επειδή αυτές που δεν θηλάζουν δε μπορούν να έχουν αυτοέλεγχο στα συναισθήματα τους, ποτέ δεν το κατάλαβα. 

Θα ήθελα επίσης να μας διευκρινήσει πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θηλάζουσες γυναίκες ταλαιπωρούνται από τη διαδικασία. Εγώ μια νύχτα, στις αρχές ακόμα, είπα να δώσω ένα μπουκάλι ξένο γάλα, για να δω αν θα κοιμηθεί περισσότερο (σημ το παιδί μου σήμερα είναι 6 μηνών και κοιμάται συνεχόμενο 12ωρο από 2 μηνών, απλά το διευκρινίζω για να προλάβω το επιχείρημα "ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν εξάρτηση, δεν κοιμούνται κοκ). Ακόμα βρίζω. 

Διότι το μωρό σηκώθηκε κλαίγοντας για να φάει, εγώ μισοκοιμισμένη σηκώθηκα, έψαχνα την κατσαρόλα για να βράσω νερό (γιατί ο βραστήρας λέει δεν αποστειρώνει καλά), έπρεπε να περιμένω να βράσει 5-10 λεπτά , μετά να κρυώσει , μετά να βάλω την σκόνη , να διαλυθεί καλά και να ταϊσω το μωρό. Που στο μεταξύ είχε πλαντάξει. Και εγώ είχα χάσει τον επόμενο ύπνο μου για πάντα.Ενώ αυτό που έκανα συνήθως ήταν μόλις ξυπνούσε, τον έβαζα στο στήθος μισοκοιμισμένο , ξαπλώναμε μαζί, εγώ κοιμόμουν (μην ακουσω καμιά βλακεία ότι θα πλακώνα το μωρό , παρακαλώ αν κάτι τέτοιο ειπωθεί να συνοδευτεί από σχετικά στατιστικά στοιχεία -πρόσφατα φυσικά, όχι του προηγούμενου αιώνα), έτρωγε και κοιμόμασταν και οι δύο αμέσως. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, δεν είχα ανάμνηση από το βράδυ όταν ξυπνούσαμε,το αντιλαμβανόμουν σαν μια συνεχόμενη διαδικασία

Σε ότι αφορά την επαγγελματική ζωή, θα σας πω μια λέξη : θήλαστρο. Αν κάποια ήθελε και θέλει να τον συνεχίσει, τρόπος υπάρχει. Αν πάλι όχι, είναι απόλυτα σεβαστό, εξάλλου κάθε διάστημα θηλασμού , είναι καλύτερο από το καθόλου.

"Πραγματικά ο θηλασμός είναι ιδανικός για μια γυναίκα, που δουλεύει στα χωράφια κι έχει το μωρό να κοιμάται κάτω από το δένδρο. Αν το γάλα είναι αρκετό και η διαδικασία όχι επίπονη (τις περισσότερες φορές ο πόνος και η ταλαιπωρία είναι δεδομένες) ειδικά σήμερα που το γάλα είναι ακριβό, ο θηλασμός συμφέρει για όσο διάστημα η μητέρα μένει μακριά από τη δουλειά της, δηλαδή μάξιμουμ 4 μήνες και ανάλογα με τον εργοδότη. Οι γελοιότητες τηλεοπτικών παρουσιαστριών που 20 μέρες μετά τη γέννα, εργαζόμενες στο πλατό διακήρυτταν με θράσος ότι εξακολουθούν να θηλάζουν είναι ένα απλό σύμπτωμα της γενικευμένης παράκρουσης γύρω από το θέμα."
Δηλαδή ο θηλασμός για ένα στέλεχος πολυεθνικής που καλείται να βγάλει γάλα μάξιμουμ 2 φορές εντός της ημέρας για ένα 40λεπτο επίσης μάξιμουμ τι πρόβλημα αποτελεί ? Μήπως ότι χαλάει το lunchbreak και το μανικιούρ που θα γινόταν σε εκείνο το διάλλειμμα? Και εγώ πραγματικά απορώ...Ποια γυναίκα έχει την ψευδαίσθηση ότι θα γεννήσει και θα πηγαίνει ανέμελη σε lunchbreaks και μανικιούρ έχοντας μωρό 2-3 και βάλε μηνών? Θηλάζει δε θηλάζει? Και όλη αυτή η παράκρουση διαρκεί μέχρι το μωρό να γίνει 6 μηνών και να αρχίσει τις στερεές. Διότι τότε ακόμα και το στέλεχος, θα μπορεί να αφήνει σε αυτόν που προσέχει το μωρό τα φρούτα για το πρωί και μετά τα λαχανικά για το μεσημέρι και να θηλάζει πρωί νωρίς, απόγευμα και βράδυ. Και να πηγαίνει άνετα για το ρημάδι το lunchbreak που στο όνομα της γυναικείας χειραφέτησης δεν δύναται να θυσιάσει ούτε για 6 μήνες από τη ζωή της............
Η διαδικασία είναι επίπονη -και αυτό το επισημαίνω για να μην τρομάξουν οι μέλλουσες μάνες- μόνο αν δεν δοθούν σωστές οδηγίες. Εγώ ποτέ δεν είχα πληγωμένες θηλές, ποτέ δεν πόνεσα, ποτέ δεν ταλαιπωρήθηκα. Πήρα σωστές οδηγίες από τον παιδίατρό μου που είναι σύμβουλος γαλουχίας και τον οποίο φρόντισα να καλέσω με το που βγήκα από την κλινική για να εκτιμήσει τον τρόπο που θηλάζω. Δεν περίμενα να περάσουν 20 και 30 μέρες, γιατί αν έκανα κάτι λάθος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ματωμένες κα πληγωμένες θηλές. Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ.ΤΕΛΕΙΑ.
"Πράγματι στους 3 πρώτους μήνες ο θηλασμός είναι η ασφαλέστερη και φθηνότερη λύση, αν η μητέρα νιώθει ευχάριστα με τη διαδικασία, δε ντρέπεται να θηλάζει δημόσια, ή δεν έχει ζωή έξω από το σπίτι. "
Ο θηλασμός είναι η ασφαλέστερη και φθηνότερη λύση για όσο επιθυμούν μάνα και βρέφος. Πραγματικά μέχρι σήμερα δεν έχω γνωρίσει μάνα που να μην νιώθει ευχάριστα με την διαδικασία και εάν κάποια έχει αρνητικά συναισθήματα όταν θηλάζει το παιδί της, καλό θα ήταν να μας πει από που πηγάζουν. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ ποια μάνα έχει στο στήθος το σπλάχνο της, το κομμάτι που κουβαλούσε μέσα της 9 μήνες και πόνεσε για να το φέρει στον κόσμο και δεν της αρέσει που το έχει στο  στήθος της και το θρέφει

"Γιατί πρακτικά, όλοι όσοι απαιτούν τον αποκλειστικό θηλασμό πρέπει να υπολογίσουν πόση προσωπική ζωή έχει μια γυναίκα, που ανά 3 ώρες, καλείται να θηλάζει τουλάχιστον επί 1 ώρα!! και μάλιστα όταν υπάρχει και άλλο παιδί να φροντίζει στο ίδιο σπίτι."

Θα σας πω εγώ πόση προσωπική ζωή έχω. Έχω προσωπική ζωή από τότε που το παιδί μου ήταν 10 ημερών. Και όταν τον είχα μαζί μου και όταν τον άφηνα στις γιαγιάδες. Έβγαινα και βγαίνω για καφέ, φαγητό, ποτό, πάω κάθε μέρα γυμναστήριο για 2 ώρες, κάνω μακινιούρ, πεντικιούρ, ανταύγιες στα μαλλιά μου, έχω χρόνο να ασχοληθώ με τον άντρα μου και με την επιχείρηση που στήνω! Φυσικά τρέχω πολύ παραπάνω καθημερινά απ'ότι πριν κάνω παιδί, αλλά γι΄αυτό δεν φταίει ο θηλασμός. Ένα βρέφος 6 μηνών έχει συναισθηματικές ανάγκες, κοινώς θέλει τη μάνα του και είμαι εκεί για αυτόν όσο και όποτε θέλει. Αλλά είμαι εκεί και για μένα, για να νιώθω καλά, να είμαι όμορφη, να έχω αυτοπεποίθηση για να μπορώ να γίνω καλή μάνα για το παιδί μου.

Αλλά πραγματικά απορώ κα Αρβανίτη μου...Τι ακριβώς προσωπική ζωή μου προσφέρει η φόρμουλα όταν για να βγω  πρέπει να  κουβαλήσω μωρό , αλλαξιές, μπιμπερό αποστειρωμένο, ταπεράκι με σκόνη γάλακτος, βρασμένο και αποστειρωμένο νερό, να βρω καθαρό μέρος να τα ακουμπήσω εκεί που θα πάω , να βγάλω όλα αυτά τα τσιμπράγκαλα για να το ετοιμάσω, να είμαι τυχερή και να μη κλαίει το μωρό, να είναι εκεί κάποιος να μου το κρατήσει αν ωρύεται στο καροτσάκι , αλλιώς να πρέπει να το αφήσω να ωρύεται για να ετοιμάσω το γάλα του , ενώ θα μπορούσα απλά να πάω σε μια γωνίτσα ήσυχα(αν ντρέπομαι) να βάλω το μωρό στο στήθος και να πιει έτοιμο, αποστειρωμένο και στη σωστή θερμοκρασία το γάλα του?

Θέλετε να μου πείτε πως ένα παιδί που τρέφεται με φόρμουλα τρώει ανά μεγαλύτερα διαστήματα? Δηλαδή πχ ανά 4 ή 5 ώρες? Δηλαδή ένα βρέφος 2 ή 3 μηνών κάνει λιγότερα από 6 γεύματα ημερησίως με φόρμουλα? Το θεωρώ λίγο υπερβολικό.

Επίσης 1 ολόκληρη ώρα θηλάζουν οι γυναίκες τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής του βρέφους, τότε που η χωρητικότητα του στομάχου του μωρού , καθώς και οι αδύναμες (αρχικά) θηλαστικές του κινήσεις καλούνται να ωριμάσουν. Προσωπικά σας διαβεβαιώ ότι με το που κλείνουν οι 6 αυτές εβδομάδες, η πλειοψηφία των βρεφών μειώνει δραματικά τον χρόνο συνολικού θηλασμού και φτάνει κατά προσέγγιση να θηλάζει από 5 έως 15 λεπτά στην ηλικία των 6 μηνών. Προσωπικά μου παίρνει περισσότερη ώρα να δίνω το γάλα μου με το μπιμπερό , παρά από το στήθος. Για το άλλο παιδί δεν έχω να επιχειρηματολογήσω κάτι σχετικό , παρά μόνο ότι οι πρόγονοί μας, ακόμα και σε κοντινές δεκαετίες, μεγάλωναν μίνιμουν 5 παιδιά. Και μια χαρά τα κατάφερναν.
"Η λύση που προτείνεται να μαζεύουν με το θήλαστρο γάλα για τις περιπτώσεις, που πρέπει να βγουν από το σπίτι είναι εφικτή μόνο στη μειοψηφία των γυναικών, που παράγουν τόσο γάλα, ώστε σε παλιότερες εποχές θα μπορούσαν να το διαθέτουν -συχνά επ’ αμοιβή- σαν “παραμάνες” στις λιγότερο τυχερές που πάντα ήταν η πλειοψηφία."
Αν μόνο μια μικρή μεοψηφία γυναικών είναι ικανή να συλλέξει γάλα με το θήλαστρο, τότε πως εξηγείται τα τεράστια ετήσια κέρδη των εταιρειών που ασχολούνται μόνο με τα προϊόντα συλλογής μητρικού γάλακτος? Και τα εκατομμύρια γυναικών που ανταλλάσουν καθημερινά απόψεις για την άντληση μητρικού γάλακτος ανά την υφήλιο? Και αυτή η μειοψηφία στην οποία αναφέρεστε, σε τι ποσοστά ανέρχεται και κυρίως συγκρινόμενη με τι είναι μειοψηφία?

Επέλεξα να σχολιάσω τα κομμάτια που αφορούσαν αποκλειστικά τον θηλασμό όχι το σύνολο του κειμένου, που πάνω κάτω κυμαίνεται στο ίδιο απαράδεκτο ύφος. Όπως η κα Αρβανίτη προτρέπει τις μέλλουσες μάνες "Σαν γιατρός και γυναίκα θα είχα να προτείνω στους τυχερούς νέους γονείς, να μην αρπάζονται απ’ τον Τσελεμεντέ του Ίντερνετ και τις απόλυτες αλήθειες των λάιφ στάιλ για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους" και εγώ με την σειρά μου, σαν θηλάζουσα μάνα θα σας πρότεινα να μην ακούτε τον καθένα επειδή στο τοίχο του κρέμεται ένα χαρτί που γράφει "γιατρός" , γιατί να είστε βέβαιες ότι αυτός ο ίδιος πάει κάθε χρόνο στις Μπαχάμες και σε άλλο εξωτικά μέρη δωράκι από την εταιρεία της οποίας το γάλα σας σύστησε ως "ειδικό" για το δικό σας το μωρό.Και όχι , δεν είμαι κολλημένη με τον θηλασμό, όποιος θέλει να δώσει φόρμουλα , το ξαναλέω, καλά κάνει,αλλά να το κάνει γιατί το επέλεξε αυτός , ύστερα από ζύγιση των υπέρ και των κατά και των δύο μεθόδων διατροφής!

Και ΑΡΚΕΤΑ πλέον με την ημιμάθεια γύρω από τον αποκλειστικό θηλασμό!


32 comments:

 1. i <3 u!!! αλλα διαφωνω στο οτι ολες θελουν το καλο των παιδιων τους....αλλες απλα το θελουν, και αλλες το κανουν κιολας...!!!! ;)

  ReplyDelete
 2. I <3 u too!!!!
  Έχεις δίκιο, απλά εδώ δεν θέλω να αφορήσω ή να κάνω να αισθανθούν άσχημα οι γυναίκες που δεν θηλάζουν..Ή να μας αυτοχρήχω σαν μια ξεχωριστή και προνομιούχα κάστα! Καλό θα ήταν να σταματήσουμε τον πόλεμο οι θηλάζουσες με τις μη θηλάζουσες και να επικεντρωθούμε στο πως θα πείσουμε όλο και περισσότερες γυναίκες ότι αυτός ο τρόπος διατροφής είναι πανεύκολος, ότι κι αν ευαγγελίζονται οι πολέμιοι! Γιατί τα οφέλη είναι γνωστά, μην τα ξαναλέμε. Αυτό που πρέπει να έχουμε σαν επιχείρημα είναι ότι ο θηλασμός είναι εύκολος, δωρεάν και σου επιτρέπει να κάνεις ότι θέλεις, όποτε το θέλεις, με ή χωρίς το παιδί σου!! ;-))

  ReplyDelete
 3. ευτυχώς που κάποιος τα 'γραψε για 'μένα! πολύ συγχίστηκα προχθές, πιο πολύ γιατί πρέπει κάθε φορά να δικαιολογούμε τα αυτονόητα...άλλη μια απόδειξη ότι η μόρφωση δεν συνεπάγεται παιδεία και καλλιέργεια!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Αυτό είναι το δυστύχημα αυτής της χώρας, η παντελής έλλειψη παιδείας και μάλιστα από ανθρώπους με περγαμηνές. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η χρησιμότητα αυτού του κειμένου που έγραψε η εν λόγω κυρία. Σε ποιους απευθύνεται και κυρίως γιατί??

   Delete
 4. έχεις απόλυτο δίκιο! ποια "πλύση εγκεφάλου για αποκλειστικό θηλασμό¨; Ειδικά στη Θεσσαλονική η κατάσταση είναι εξοργιστική. Χθες πάλι γνώρισα μια κοπέλα που μου έλεγε ότι στην υποτίθεται "φιλική προς το θηλασμό" ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύτηκε ο παιδίατρος -παρά τη θέλησή της- έδωσε ξένο γάλα στο παιδί της, γιατί ήταν...ανήσυχο, ενώ την ίδια την ειρωνεύτηκε μπροστά σε αλλες γυναίκες ως την φανατική του θηλασμού, γιατί θήλαζε ενώ είχε πληγωμένες θηλές...(για την ιστορία: το παιδί είχε κάποιο ανατομικό πρόβλημα στη γλώσσα του και έπρεπε να χειρουργηθεί, για να μην την τραυματίζει!!)

  κι εγώ σιχτιρίζω από τότε που αρχίσαμε τις στερεές τρόφές και πρέπει να πλένω ένα σωρό τσουπλέκια.Που λέει και μια φίλη: "ο θηλασμός είναι το μόνο εύκολο"! Για να τα λέμε βέβαια κι όλα ο θηλασμός σαφώς και είναι μια επιβάρυνση για τον οργανισμό. Ειδικά τους πρώτους μήνες κόντευα να πάθω αγκύλωση από το να θηλάζω διαρκώς στην ίδια στάση!όμως και στο επόμενο παιδί θα έκανα το ίδιο ακριβώς.ο καθένας ζυγίζει τα πραγματα για τον εαυτό του.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Αχ Δήμητρά μου...πόσο απαράδεκτοι, πόσο! Και όχι για το ξένο γάλα αυτό καθαυτό, αλλά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μητέρας και βρέφους. Γιατί κάλε κύριε επεμβαίνεις στο δικό μου το παιδι? Με ποιο δικαίωμα?

   Όσο για το σιχτίρισμα, μόλις τώρα αυτό έκανα! Καθάρισε καρότο, πατάτα, κολοκύθι,σέλινο,φασολάκι, βγάλε κατσαρόλα, βράστα, σούρωσέ τα, πλύνε κατσαρόλια, σταγγιχτήρια, καθάρισε πάγκο, κουζίνα για να έχει αύριο να φάει ο μεσιέ ....σιχτίρ όπως το είπες!

   Delete
 5. Πόσο δίκιο .. Θεωρώ μας καλυψες όλες .. Μπράβο σου για το τόσο σωστό και ωραίο κείμενο.. Tommy_vtc δεν θηλάζω το αγοράκι μου και αυτό όχι γιατί το επέλεξα αλλά μέτα απο μια σειρά γεγονότων δεν καθιστοταν -δυστυχώς- δυνατό.Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια μανούλα αφού φέρει στον κόσμο το αγγελάκι της είναι ο θηλασμος. Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα και συγχαρητήρια στις μανουλες που κατάφεραν κάτι τόσο μεγάλο και όμορφο.Αυτό όμως δεν σε κάνει καλύτερη μάνα απο μένα αλλά ούτε και σημαίνει ότι εσυ νοιάζεσαι για το παιδί σου και εγώ όχι!Εμπρακτα όπως λες! Λυπάμαι και ντρέπομαι για το σχόλιο σου.Δες και ζήσε καλύτερα κάποιες δύσκολες καταστάσεις -και ξανά τονίζω ότι δεν ήταν επιλογή μου να μην θηλασω- και μετά να κρινεις.Δεν μπορείς ούτε έχεις το δικαίωμα να προσβαλεις και να αμφισβητεις την αγάπη μιας μάνας απέναντι στο παιδί της!Καλημερα !

  ReplyDelete
  Replies
  1. δν μιλησα για καλυτερες καημενομανουλες , αλλα για αυτες που θελουν πραγματικα το καλυτερο για τα παιδια τους....γτ θεωρητικα ολες το θελουν..λιγες το κανουν....οποια το θελει φερνει το γαλα της, κανει επαναγαλακτισμο και ψαχνει πολυ ωστε να μην σταματησει το γαλα της..

   Delete
 6. Ευχαριστώ πολύ Γεωργία μου , να είσαι καλά. Λυπάμαι όταν ακούω για γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν και δεν τα κατάφεραν και αυτό λόγω της ανύπαρκτης κουλτούρας θηλασμού στη χώρα μας. Καμιά μας δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη επειδή θήλασε ή δε θήλασε, το ξαναλέω. Η Τόμμυ απλά πέρασε από πολλές φουρτούνες μέχρι να φτάσει εδώ που είναι σήμερα και γιαυτό είναι φαματική υπέρμαχος του θηλασμού. Εγώ αυτό που πιστεύω και θα το λέω μέχρι να μουγγαθώ είναι ότι όλες όσες υποστηρίζουμε τον θηλασμό (έχουμε δεν έχουμε θηλάσει) , πρέπει να συνασπιστούμε και όχι να αλληλοκατηγορούμαστε , για να δημιουργήσουμε κουλτούρα θηλασμού στη νέα γενιά, μπας και αλλάξει τίποτα ...έχουμε στο χέρι μας την νέα γενιά, ας της δώσουμε τα εφόδια για κάτι καλύτερο!

  ReplyDelete
 7. Συμφωνώ απόλυτα !Κατερινα μου Μιας και ξέρεις απο θηλασμο και εδώ που είμαι δεν έχει κάποιον ειδικό γιατρό ή συμβουλο επί του θέματος ,χρειάζομαι τη βοήθεια σου! έπαθα μαστιτιδα κάποια στιγμή που είχα το αγοράκι μου στην εντατική μονάδα νεογνών και συνέχισα παρ´ολα αυτά να το βγάζω με θηλαστρο αν και μου απαγορεύτηκε απο τον γυναικολογο μου. Στην πορεία μου σταμάτησε το γάλα απο μόνο του και αν και μου παν να πάρω χάπια δεν πήρα και το πάλεψα όσο μπορούσα αλλά μάταια.Τωρα πέρασαν 3 μήνες απο τότε που γέννησα και στο μπάνιο τον τελευταίο καιρό παρατήρησα σταγόνες γάλατος.Υπαρχει περίπτωση να μου ξανά κατέβει ;Μπορώ να κάνω κάτι;; Ευχαριστω !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Με συγχωρείς που άργησα να απαντήσω, τώρα άδειασα απ' όλη την ημέρα. Φυσικά και μπορείς να κάνεις! Μπορείς να μπεις σε πρόγραμμα επαναγαλακτισμού με νοσοκομειακό θήλαστρο. Που μένεις? Στείλε μου σε παρακαλώ μήνυμα με το e-mail σου στο [email protected] , ώστε να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και να δούμε πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

   Delete
 8. Σε ευχαριστώ πολύ για την έγκαιρη απάντηση σου ! Ο γυναικολογος μου , μου είπε ότι είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση και ότι το γάλα γύρισε πίσω απο το θηλαστρο και τη μαστιτιδα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα για αυτό που μου είπες ! Σε ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σου ! Σου στέλνω e mail για περαιτέρω πληροφορίες ! Ευχαριστω και πάλι !!

  ReplyDelete
 9. Γεωργία, ξέρω μια σύμβουλο θηλασμού που σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει.Επίσης, μπορεί να σου δώσει πληροφορίες και τηλεφωνικά. Είναι πάντα πολύ πρόθυμη να βοηθήσει.Μη διστάσεις να μου στείλεις mail αν θέλεις το τηλέφωνό της, για να μιλήσεις απευθείας μαζί της

  ReplyDelete
 10. Πανέξυπνη είμαι! ξέχασα να γράψω το [email protected]

  ReplyDelete
 11. "Laboratory experiments have shown that a Substance in Breast Milk kills 40 different types of cancer, and the researchers are now going on to study its effect on skin cancer, tumours in the mucous membranes and brain tumours. Importantly, HAMLET kills only cancer cells and does not affect healthy cells"

  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100419132403.htm

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you for your answer and the link you provided!

   Delete
 12. αγαπητή μου φίλη
  Σαν μάνα σου (αφού αυτή τη διαφορά ηλικίας έχουμε), σου εύχομαι ν' απολαμβάνεις πάντα το θηλασμό όχι ενός, αλλά και των 4 (όπως εγώ) παιδιών σου (ναι παρά την καισαρική θα το επέτρεπε η Ιατρική πρόοδος) αρκεί να μην καταδικάζεις άλλες γυναίκες που δε θέλουν ή δε μπορούν να θηλάσουν .
  Και φυσικά ανήρτησα τη σελίδα σου στο μπλογκ μου σαν αντίκρουση των απόψεών μου. Μετά από συμβουλή των παιδιών μου ελέγχω πια και δεν αναρτώ τα υβριστικά σχόλια. Αντίθετα δημοσιεύω ΟΛΕΣ τις απόψεις
  Σε σένα και τις φίλες σου εύχομαι υγεία και προκοπή σε σας και τα παιδιά σας και ν' αξιωθήτε όπως εγώ να ζήσετε και τη χαρά να μεγαλώσετε τα εγγόνια σας

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1. το να εχεις 4 παιδια δν σε κανει περισσοτερο μανα απο μια που εχει 1.
   2.δν υπαρχουν γυναικες που δν μπορουν να θηλασουν μιας κ οι πραγματικες αντενδειξεις στο θηλασμο ειναι πολυ λιγες βλεπε εδω http://www.lactation.gr/usefulinformationgeneralgreek/antendeixeis
   Υπαρχουν γυναικες που δν ειχαν ενημερωθει σωστα και ακουσαν τον γιατρο που βρεθηκε μπροστα τους κ τους ειπε οτι " δν εχουν γαλα(αγαλακτια, ουτε ενα κειμενο στα ελληνικα δν βρηκα για τον ανθρωπο), γυρισε πισω το γαλα( απο που γυρισε βρε?), δν κανει να θηλασει λογβ ικτερου-πυρετου-μαστιτιδας-φαρμακων( ολα ειναι ψεμματα), δν χορταινει το παιδι κτλ..(μην τα γραψω ολα ειναι πολλααααααα).
   Και υπαρχει κ η μανα (ας την πουμε) που ειναι επιλογη της να μην θηλάσει κ απορω γτ εγινε μανα αφου δν θελει το καλυτερο για το παιδι της και διαλεγει το χειροτερο.....
   Το οτι μεγαλωσες παιδια κ εκανες εγγονια δν σημαινει οτι εκανες κ το καλυτερο για αυτα!!!!Η αρχη της μητροτητας ειναι ο θηλασμος! Κ εσυ αυτο δν το κατειχες....Κ αντε δν θηλασες......ακομα μας θεωρεις τρελες και ολα τα υπολοιπα ωραια λογια που εχει το εξαισιο κειμενο σου!!! ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ??? εισαι ενας απο τους επαγγελματιες υγειας που δν πανε μπροστα , που δν ξερουν το σωστο και ακομα κ σημερα θεωρουν μια σκονη καλυτερη τροφη....Το μητρικο για σενα προφανως ειναι κατι που δν ειναι αναγκαιο και ειναι κ στο περιθωριο....Ποσο κριμα που υπαρχουν τετοιοι επαγγελματιες υγειας που καταδικαζουν τις μανουλες να δωσουν σκονη και δν βλεπουν το καλυτερο για τις ψυχουλες που μολις ηρθαν στον κοσμο?? ΠΟσο κριμα μια γυναικα που μολις εγινε μαμα να ξεχασει το μητρικο ενστικτο και να δουλευει για τις εταιρειες με τα μπιμπερο και τις σκονες......!!!

   Delete
  2. Αγαπητή κα Σωτηροπούλου,

   νομίζω πως είναι ξεκάθαρο στο κείμενό μου ότι δεν καταδικάζω καμία γυναίκα. Αντιθέτως τοποθετούμαι ξεκάθαρα και λέω ότι είναι επιλογή της κάθε μητέρας το πως θα θρέψει το παιδί της. Αν θέλει να θηλάσει μπράβο της, αν δεν θέλει δικαίωμά της (αλλά όχι μπράβο της , ειδικά αν δεν έχει ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά).

   Αυτό που με προβληματίζει στην απάντησή σας είναι η "νουθεσία" - αν μου επιτρέπεται η λέξη- να μην "καταδικάζω όσες δε θέλουν ή δε μπορούν να θηλάσουν". Δεν θα ήταν δόκιμο να πω και εγώ με την σειρά μου να μην καταδικάζεται και εσείς στο κείμενό σας όλες εμάς που αποφασίσαμε να δώσουμε κατά την γνώμη μας το ΚΑΛΥΤΕΡΟ για τα παιδιά μας? Γιατί θα πρέπει να χαρακτηριστώ ανθρώπινο μπιμπερό επειδή θηλάζω ή κάποια άλλη φάλαινα επειδή αποφάσισε να κάνει τοκετό στο νερο ? Να χαρακτηρίσω και εγώ με τη σειρά μου δηλαδή ανεύθυνες όσες επιλέγουν την -φαινομενική- ευκολία του σκονόγαλου και του μπιμπερό επειδή θέλουν πχ να καπνίσουν? Να της θεωρήσω ανεύθυνες επειδή στερούν από τα παιδιά τους το φυσιολογικό που είναι το γάλα και η ασφάλεια της μάνας τους?

   Να χαρακτηρίσω εγκληματίες τους επαγγελματίες υγείας που αποπροσανατολίζουν τις μάνες και μπουκώνουν τα μωρά με βιομηχανοποιήμενο γάλα το οποίο και παρουσιάζουν ως το "φυσιολογικό" , ενώ παράλληλα απορρίπτουν ως "αφύσικο" αυτό που έδωσε η ίδια η φύση στη γυναίκα ? Δηλαδή μου λέτε ότι όλη η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου είναι ένα ωραίο παραμύθι για να κοιμίζουμε τα μωρά μας? Γιατί αν όντως ισχύει η επιβίωση του είδους που εξελίσσεται γρηγορότερα και προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες και δεδομένα , τότε οι γυναίκες θα έπρεπε να είχαν πάψει να θηλάζουν προ πολλού. Όπως με τα χρόνια εξαφανίζονται άχρηστα στοιχεία όπως πχ οι φρονιμήτες (που δεν χρησιμοποιούνται πια από τον άνθρωπο) , έτσι ο θηλασμός θα έφθινε σταδιακά και θα εξαλειφόταν. Η επιστήμη -την οποία μην ξεχνάτε ότι υπηρετείτε- ονομάζει ένα ολόκληρο είδος έμβιων όντων ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ. Τα ονομάζει έτσι γιατί θηλάζει τα μικρά του. Γιατί αν δεν τα θηλάσει θα εκλείψει το είδος. Εμείς οι άνθρωποι πάλι οι πιο έξυπνοι είμαστε, γι'αυτό και ταϊζουμε τα παιδιά μας το βιομηχανοποιημένο γάλα άλλων θηλαστικών?

   Η συζήτηση είναι ατέρμονη. Αυτό που ενοχλεί πάντα είναι η υπερβολή. Να με συγχωρείτε , αλλά σαν επαγγελματίας υγείας έχετε ευθύνη. Άλλο η προσωπική σας γνώμη και άλλο η επαγγελματική σας. Σαν άτομο έχετε κάθε δικαίωμα να επιλέξετε πως θα θρέψετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Αλλά σαν γιατρός που η γνώμη του έχει βαρύτητα , καλό θα ήταν πριν την μοιραστείτε , να μετράτε αυτό που έχετε να πείτε και να μην υπερβάλλετε. Είτε ως υπέρμαχος μιας άποψης , είτε ως πολέμιός της.

   Delete
 13. χαίρεται! Μόλις ανακάλυψα το μπλογκ σου και χαίρομαι! Ααααχ τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτό το θέμα...Να πει κανείς ντροπή σε αυτούς τους επαγγελματίες υγείας που ουσιαστικά παραπληροφορούν σκόπιμα ή από έλλειψη γνώσης είναι λίγο...Κάτι τέτοιοι επιχείρησαν να με χαντακώσουν στο πρώτο μου παιδί, αλλά ευτυχώς για λόγους μάλλον φυσικής τάξης, δεν τα κατάφεραν, παρόλο που ήμουν κάπως νεαρή... Έτσι σε πείσμα τους και με τη στήριξη του παιδιατρου μας θήλασα τον 1ο μου γιο 15 μήνες... το άκρως εκνευριστικό συνέβη όμως στον δεύτερο που ενώ είχα θηλάσει τον 1ο τόσο καιρό, είχα γάλα έναν μήνα πριν γεννήσω (βρεχόμουν τα βράδια) και τον θήλασα τα πρώτα λεπτά, μια τέτοια επαγγελματίας υγείας μου δήλωσε με βεβαιότητα ότι δεν είχα γάλα... το ρεζίλι βέβαια που την έκανα δεν λέγεται... ακόμη θυμάμαι να ψελλίζει: είδατε η μάνα που ξέρει; Η μάνα όμως που δεν ξέρει ή έχει ανασφάλεια φαντάζεστε τι χαντάκωμα τρώει...Τον 2ο γιο μου αποφάσισα να τον θηλάσω μέχρι τα δύο, όσο δηλαδή άντεξα. Εκεί να δείτε σχόλια, λες και ήμουν κι εγώ δεν ξέρω τι. Τα υποννοούμενα για υπερβολή στην καλύτερη περίπτωση και διαστροφή στην χειρότερη έδιναν και έπαιρναν. Κι εδώ να πω και το παράπονο... Ποτέ δεν προσεβαλα γυναίκα που δεν θήλασε, δεν την έκρινα, δεν σχολίασα καν το "δεν έχω γάλα". Γιατί εγώ έπρεπε σε πολλές περιπτώσεις όμως να απολογηθώ για την φυσική και φυσιολογική κατά τη γνώμη μου επίλογή δεν το κατάλαβα ποτέ...και έχω πραγματικά αναγκαστεί να το κάνω πολλές φορές επικαλούμενη τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Τώρα έχω πλέον και ένα κοριτσάκι και σε αυτό δεν διαπραγματεύομαι τπτ πια. Κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. Όσο για το πως γίνεται με τα άλλα δύο... στην πραγματικότητα δεν είχα καμία απολύτως δυσκολία... θηλάζω και είναι κοντά μου τα άλλα, διαβάζω τον μεγάλο, θηλάζοντας, παίζω μαζί τους θηλάζοντας και κάνω ό,τι χρειάζεται, αν είναι απαραίτητο, θηλάζοντας... Αν είχα μέσα σε όλα να ετοιμάζω και μπιμπερό, θα είχα τρελαθεί σίγουρα... Επίσης το γεγονός ότι θηλάζω με έχει βοηθήσει απίστευτα στο να μπορώ να κινούμαι παντού και να κάνω ό,τι θέλω. Ας πούμε όταν χρειάστηκε για ένα σαββατοκύριακο να μείνω μόνη με τα 3 μικρά (με τη μικρή 2 μηνών) επειδή είχαμε όλοι βαρεθεί μέσα, τα πήγα θέατρο και δεν είχαμε κανένα θέμα. Όταν το μωρό ήθελε να φάει, έβγαζα το στήθος και το τάιζα...

  Κάπου ανέφερες επίσης την καισαρική. Στο 1ο μου παιδί κυριολεκτικά παραπλανήθηκα ότι η καισαρική στην περίπτωση μου είναι αναγκαία. Θα μου πει κανείς ο γονιός έχει την ευθύνη για το τι θα γίνει. Σωστό. Όμως όταν ο χρόνος που σου το λένε είναι περιορισμένος, οι "αιτιολογίες" που σου δίνουν, πειστικές καθώς επίσης η ανασφάλεια που η κατάσταση δημιουργεί μεγάλη, είναι δύσκολο τις περισσότερες φορές να πάρει ο γονιός την απόφαση να κάνει του κεφαλιού του. Ευτυχώς στα επόμενα δύο παιδιά μου βρέθηκαν μετά από ψάξιμο εκ μέρους μας και επαγγελματίες υγείας που με στήριξαν στην απόφαση μου να δοκιμάσω φυσιολογικό τοκετό και τα καταφέραμε. Αλλά κι εκεί το τι άκουσα από ειδικούς και μη δεν λέγεται, την στιγμή που αλλού αυτά είναι λυμένα ζητήματα.

  Συγνώμη για την πολυλογία, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να μοιραζόστε εμπειρίες μας, ώστε να ενημερωνόμαστε περισσότερο και να παίρνουμε κουράγιο από αυτο το μοίρασμα.

  ReplyDelete
 14. Καθόλου δεν πολυλογείς, μια χαρά τα λες! Πολύ χαίρομαι που τα έχωσες στην "επαγγελματία" (ο Θεός να την κάνει!) και ακόμα περισσότερο που γέννησες τα επόμενα φυσιολογικά. Είναι κάτι που γυρίζει καιρό στο μυαλό μου και σκέφτομαι να το επιχειρήσω. Θα χαρώ να κουβεντιάσουμε και να με κατατοπίσεις επί του θέματος!

  Αυτό που με ενοχλεί όπως σου είπα παραπάνω είναι οι υπερβολές! Δεν θέλω να καταδικάσω κανενός τις επιλογές και αντίστοιχα δεν ανέχομαι να καταδικάζουν τις δικές μου! Αντί να πολεμάμε μεταξύ μας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτό τον χρόνο και την φαιά ουσία που καταναλώνουμε στο πως θα πείσουμε (με όμορφο τρόπο και όχι με την δημιουργία τύψεων και ενοχών) όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται να θηλάσουν.

  Αν θέλεις στείλε μου ένα μήνυμα στο [email protected] , ώστε να έχω το mail σου για να μιλήσουμε για τον VBAC.

  Σ'ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο σου και καλωσήρθες!

  ReplyDelete
 15. Κυρία Σωτηροπούλου σας συγχαίρω για το κείμενό σας. Επιτέλους βρέθηκε κάποια να τα πει κι από την ανάποδη. Tommy_vtec είστε υπερβολική και φανατισμένη. Με όσα γράφετε δεν πείθετε κανένα για τα οφέλη του θηλασμού. Αντιθέτως, δημιουργείτε ενοχές σε μητέρες οι οποίες δεν κατάφεραν να θηλάσουν. Θηλάζω αποκλειστικά, εδώ και 4,5 μήνες την κόρη μου αλλά δε βγαίνω σε κάθε site και blog μητρικού θηλασμού να το βροντοφωνάζω.

  Γλυκερία Ηλιοπούλου
  32 ετών

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 16. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 17. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 18. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 19. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 20. Ειλικρινά βαρέθηκα ακόμα και να διαβάσω τα κατεβατά σας.Τα δημοσίευσα παρόλα αυτά γιατί είμαι δημοκρατικός άνθρωπος.Αν εσείς είστε ευχαριστημένη με τις επιλογές που κάνατε για το παιδί σας και θεωρείτε ότι προσπαθήσατε αρκετά για να σας πετύχει ο θηλασμός και δε βολευτήκατε όπως ο μέσος όρος,τότε εμείς περισσευούμε.Εγώ θήλασα το μωρό μου,είμαι περήφανη για όλα τα ζόρια που έφαγα και όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ.Φτάνει με την καημενουλομανουλοσύνη που ποτέ δεν έχει γάλα!

  ReplyDelete
 21. Γιατί τέτοια επίθεση? Κυρία ανώνυμη, σου είπε κανείς ότι επειδή δε θήλασες δεν είσαι καλή μάνα? Ήμαρτον πια!
  Θέλεις? Θηλάζεις... Δε θέλεις ή δε μπορείς για οποιοδήποτε λόγο? ΟΚ! Δε σε έκρινε κανένας!
  Ναι, υπάρχουν γυναίκες θηλάζουσες που κατηγορούν κάποια αν δε θηλάσει και κάποιες μη θηλάζουσες που κατηγορούν αυτές που θηλάζουν.
  Δε μπορείς όμως, να κρίνεις δημοσίως όσες γυναίκες θηλάζουν, ούσα γιατρός!
  Καθεμία κάνει αυτό που θεωρεί σωστό και όλες θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας...
  Και για την ιστορία, τον μεγάλο μου τον θήλασα 14 μήνες (τους πρώτους 3 έδινα και ξένο γιατί δε χόρταινε) και έβγαζα με το θήλαστρο για όταν χρειαζόταν να τον αφήσω κλπ. Τον μικρό μου τον θήλασα 20 μήνες. Δεν έβγαλα με το θήλαστρο ούτε μία φορά και δε χρειάστηκε να πιει ξένο.

  ReplyDelete
 22. Καλησπέρα σας απο Φιγέρας Ισπανίας.Το μωρό μου ειναι 6 μηνών,
  ζω δυστυχώς εκτος Ελλάδως αλλά ευτυχώς γέννησα όπως ήθελα.
  Αν ζούσα Ελλάδα θα ειχα γεννήσει με καισαρική, για την οποια ειμαι τελείως αντίθετη, και δεν θα ειχα θηλάσει.
  Θέλω να προσθέσω κατι πολύ σημαντικό: η ψυχολογία μιλάει για τα πρώτα 5 ανθρώπινα τραύματα που διαμορφώνουν ακόμα και τον σωματότυπο μας.
  Το 2ο απο αυτα ειναι ο ''στοματικός'', το παιδί που δεν θήλασε.
  Για την ψυχολογία, αλλά και για εμενα (ως ''στοματική'') ο θηλασμός συμβολίζει την ''αγάπη''.
  Το παιδί που θα θηλάσει θα πάρει αγάπη και αυτοπεποίθηση.
  Αν δεν θηλάσει καθόλου γίνεται ''στοματικό'' και ψάχνει ολη του την ζωη για αγαπη και δινει τα πάντα εστω και για ψίχουλα αγάπης. Οσο για τον σωματότυπο, φανταστείτε έναν που ζητιανεύει: σώμα γυρτό που κλείνει την καρδιά προς τα μέσα, λαιμός και σαγόνι πεταχτός μπροστά,
  έξω απο την ορθή στάση και το χερι που ζητάει αγάπη παρατεταμένο.
  Αυτός ο λόγος ήταν αρκετός για να θηλάσω και να επιμείνω μέχρι να κατεβάσω γάλα τον πρώτο μήνα έχοντας το μωρό στο στήθος μου συνέχεια. Στην συνέχεια πάλι χρειάστηκα υποστήριξη απο σύμβουλο θηλασμού, οταν στον 3ο μήνα το στήθος άλλαξε και φοβήθηκα μην σταματήσει το γάλα μου, ήταν φυσική αλλαγή άδικα αγχώθηκαν
  ''ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΑΛΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΡΥΣΗ''
  αυτό μόνο να θυμάστε και να επιμείνετε να βάζετε το μωρό στο στήθος να ''ανήγει την βρύση''.
  Θέλω να συνεχίσω τον θηλασμο αν και όποτε έρχομαι Ελλάδα πολιορκούμε απο τους γύρω ''ΑΚΟΜΑ;;;;;...'' αλλα και απο την ίδια την μητέρα μου,
  η οποία δεν με θήλασε και επιμένει να ρωτάει προκλητικά αν το παιδί ξυπνάει τα βράδια επειδή το γάλα μου δεν τον φθάνει. Το μωρό μου ξυπνάει καθε 3 ωρες μέσα στο βράδυ γιατί πίνει μικρές ποσότητες την φορά.
  Μια φορά δοκίμασα να του δώσω σκόνη για να δω αν έφταιγε αυτό που έλεγε η μητέρα μου και εκεί κατάλαβα οτι μπορούσε να πιει απο 80-100 ml. παρολαυτα με την σκόνη ξύπνησε μετά απο μια ώρα πεινασμένο. Φανταστείτε να έπινε 250ml απο το δικό μου.
  Δεν με ενοχλεί το ξενύχτι το εχω πια συνηθίσει, με κρατάει η χαρά που κάνει όταν του δίνω να θηλάσει και το παιχνίδι του, είναι ενα ευτυχισμένο μωρό.
  Παει καιρός που ψάχνω στο διαδίκτυο άρθρα για την συνέχιση του αποκλειστικού θηλασμού μετά τους 6 μήνες και δεν βλέπω τίποτα που να με ενθαρρύνει να συνεχίσω αποκλειστικά να θηλάζω χωρίς καθόλου τροφή. Ποια είναι η γνώμη σας;

  ReplyDelete
 23. Καλησπέρα σας απο Φιγέρας Ισπανίας.Το μωρό μου ειναι 6 μηνών,
  ζω δυστυχώς εκτος Ελλάδως αλλά ευτυχώς γέννησα όπως ήθελα.
  Αν ζούσα Ελλάδα θα ειχα γεννήσει με καισαρική, για την οποια ειμαι τελείως αντίθετη, και δεν θα ειχα θηλάσει.
  Θέλω να προσθέσω κατι πολύ σημαντικό: η ψυχολογία μιλάει για τα πρώτα 5 ανθρώπινα τραύματα που διαμορφώνουν ακόμα και τον σωματότυπο μας.
  Το 2ο απο αυτα ειναι ο ''στοματικός'', το παιδί που δεν θήλασε.
  Για την ψυχολογία, αλλά και για εμενα (ως ''στοματική'') ο θηλασμός συμβολίζει την ''αγάπη''.
  Το παιδί που θα θηλάσει θα πάρει αγάπη και αυτοπεποίθηση.
  Αν δεν θηλάσει καθόλου γίνεται ''στοματικό'' και ψάχνει ολη του την ζωη για αγαπη και δινει τα πάντα εστω και για ψίχουλα αγάπης. Οσο για τον σωματότυπο, φανταστείτε έναν που ζητιανεύει: σώμα γυρτό που κλείνει την καρδιά προς τα μέσα, λαιμός και σαγόνι πεταχτός μπροστά,
  έξω απο την ορθή στάση και το χερι που ζητάει αγάπη παρατεταμένο.
  Αυτός ο λόγος ήταν αρκετός για να θηλάσω και να επιμείνω μέχρι να κατεβάσω γάλα τον πρώτο μήνα έχοντας το μωρό στο στήθος μου συνέχεια. Στην συνέχεια πάλι χρειάστηκα υποστήριξη απο σύμβουλο θηλασμού, οταν στον 3ο μήνα το στήθος άλλαξε και φοβήθηκα μην σταματήσει το γάλα μου, ήταν φυσική αλλαγή άδικα αγχώθηκαν
  ''ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΑΛΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΡΥΣΗ''
  αυτό μόνο να θυμάστε και να επιμείνετε να βάζετε το μωρό στο στήθος να ''ανήγει την βρύση''.
  Θέλω να συνεχίσω τον θηλασμο αν και όποτε έρχομαι Ελλάδα πολιορκούμε απο τους γύρω ''ΑΚΟΜΑ;;;;;...'' αλλα και απο την ίδια την μητέρα μου,
  η οποία δεν με θήλασε και επιμένει να ρωτάει προκλητικά αν το παιδί ξυπνάει τα βράδια επειδή το γάλα μου δεν τον φθάνει. Το μωρό μου ξυπνάει καθε 3 ωρες μέσα στο βράδυ γιατί πίνει μικρές ποσότητες την φορά.
  Μια φορά δοκίμασα να του δώσω σκόνη για να δω αν έφταιγε αυτό που έλεγε η μητέρα μου και εκεί κατάλαβα οτι μπορούσε να πιει απο 80-100 ml. παρολαυτα με την σκόνη ξύπνησε μετά απο μια ώρα πεινασμένο. Φανταστείτε να έπινε 250ml απο το δικό μου.
  Δεν με ενοχλεί το ξενύχτι το εχω πια συνηθίσει, με κρατάει η χαρά που κάνει όταν του δίνω να θηλάσει και το παιχνίδι του, είναι ενα ευτυχισμένο μωρό.
  Παει καιρός που ψάχνω στο διαδίκτυο άρθρα για την συνέχιση του αποκλειστικού θηλασμού μετά τους 6 μήνες και δεν βλέπω τίποτα που να με ενθαρρύνει να συνεχίσω αποκλειστικά να θηλάζω χωρίς καθόλου τροφή. Ποια είναι η γνώμη σας;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλησπερα ρεβεκκα. Αν καταλαβα καλα, θελεις το παιδι σου να μην τρωει τιποτα αλλο παρα μονο γαλα και μετα τους 6 μηνες; Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι κατι τετοιο θα μπορουσε να γινει αλλα υπο προυποθεσεις...π.χ. αν το μωρο δεν εχει αναιμια, η αν γεννηθηκε τελειομηνο. Σε γενικες γραμμες, πιστευω οτι η φυση εχει τους λογους της που δεν εδωσε δοντακια στα μωρα μας , με την γεννηση τους. Αυτο δειχνει οτι θα ειναι ετοιμα να δεχτουν την τροφη μολις βγαλουν τα δοντακια τους, περα απο τους κοπτηρες- και τους μασητηρες για να συνθλιβουν την τροφη τους. Ομως, γεγονος ειναι οτι μετα τους 6 μηνες, οι διατροφικεε αναγκες του μωρου αυξανονται. Συνεπως θα προτεινα αφ'ενος, να διαβασεις για τα του θηλασμου και την εναρξη στερεων τροφων στο επισημο site του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας (WHO) και αφ'ετερου να δοκιμασεις το baby-led weaning (προκειται για μια διαδικασια οπου προσφερεις τροφες στο μωρο (π.χ ενα βρασμενο καροτο) και το μωρο το παιρνει μονο του κατα βουληση και στην ουσια ξεκιναει να γευεται ΜΟΝΟ ΤΟΥ τις τροφες που εσυ απλα αφηνεις στο τραπεζι μπροστα του. Υπαρχουν κατατοπιστικα βιντεο στο youtube οσον αφορα το baby-led weaning.

   Εγω ειμαι η μαμα μιας μπεμπας 8 μηνων (φανταζομαι το μωρο σου θα ειναι τωρα 9-10 μηνων;). Δεν ειμαι επαγγελματιας του ειδους, ομως εχω κανει μεγαλη ερευνα στο θεμα θηλασμος και διατροφη γενικοτερα. Θηλαζω αποκλειστικα και θα συνεχισω ωσπου η μικρη αποφασισει μονη της να αποθηλασει. Εδωσα στερεες τροφες απο τον 6ο μηνα.

   Το μηνυμα σου τωρα το ειδα και συνεπως, απαντησα αργοπορημενα. Τελικα τι εκανες με τις τροφες;
   Νινα.

   Delete