Get widget

Sunday, April 28, 2013

Πασχαλινό τσουρέκι DIY σαν του ζαχαροπλαστείου!


 Σήμερα όλη τη μέρα την αφιερώσαμε με τον Δύσκολο Πελάτη στη παρασκευή πασχαλινών τσουρεκιών. Το παλικάρι μου ήταν τύπος και υπογραμμός σήμερα, τόσο που το μεσημέρι κοιμήθηκε 2,5 ολόκληρες ώρες , λες και μου έκανε τη χάρη "άντε ρε μάνα, να σ'αφήσω και σένα την καψερή ένα μεσημέρι ήσυχη".

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, αν ήξερα ότι θα κοιμόταν 2,5 ώρες , όχι τσουρέκια δεν θα έκανα, τίποτα δεν θα έκανα. Βασικά τώρα που το σκέφτομαι θα έκανα τον ψόφιο κοριό και θα σερνόμουν από καναπέ σε κρεβάτι και από κρεβάτι σε καναπέ και θα έλιωνα στον ύπνο. 

Τα τσουρέκια που λέτε είχαν τέτοια επιτυχία που δεν πίστευα στα μάτια μου! Η γεύση τους δε,  είναι σαν ζαχαροπλαστείου (τρέμε Τερκενλή θα σου φάω τη δουλειά!!!).

Και επειδή είμαι καλός άνθρωπος καταβάθος (πολύ βάθος, μη παίρνετε και αέρα, αφήστε που έρχονται άγιες μέρες και τι ψυχή θα παραδώσω μωρή?) θα την μοιραστώ μαζί σας.

Πάρτε μολύβι και χαρτί, το πολύ πολύ κάντε ένα copy paste και πάμε.

Λοιπόν...

ΥΛΙΚΑ (για 10 πολύ μεγάλα ή 15-20 μικρά αν είστε μεγάλο σόι)

3 κιλά αλεύρι για ζύμωμα
460 γρ γάλα
740 γρ ζάχαρη + 100 γρ για να διαλύσουμε την μαγιά
325 γρ βούτυρο
200 γρ μαγιά
13 αυγά
20 γρ μαχλέπι
20 γρ κακουλέ
20 γρ μαστίχα
ξύσμα από 3 πορτοκάλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Διαλύστε αρχικά την μαγιά σε χλιαρό νερό με περίπου 100 γρ ζάχαρη. Αφήστε στην στην άκρη για να ενεργοποιηθει και να αφρίσει

Σε μια κατσαρόλα μεγάλη βάλτε το γάλα, το βούτυρο , την ζάχαρη, το μαχλέπι , το κακουλέ , τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και βάλτε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσέξτε το μείγμα να μην ξεπεράσει τους 50-55 βαθμούς Κελσίου. Αν έχετε χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αν όχι το μίγμα πρέπει να είναι πολύ χλιαρό, αν δείτε ότι ζεσταίνεται πολύ, το κατεβάζετε από το μάτι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά σιγά και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.

Βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι (πχ της μπουγάδας, προσοχή μόνο μην έχει τίποτα απορρυπαντικό και φάτε τσούρεκια όχι τρυφερά από την συνταγή ,αλλά γιατί τα άγγιξε το αρκουδάκι του Γκαζολίν). 

Ρίχνετε σιγά σιγά το υγρό μείγμα και ξεκινάτε το ζύμωμα σαν καλές και χαρωπές νοικοκυρές. Μην είστε τεμπέλες, ζυμώστε. Το ζυμάρι είναι μαλακό και κολλάει , αλλά όσο το ζυμώνετε θα γίνεται πιο ελαστικό. ΜΗ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΕΥΡΙ αν δεν θέλετε τα τσουρέκια σας να γίνουν φονικό όπλο, κοινώς κοτρόνια για καταπέλτη.

Σκεπάστε την λεκάνη με μεβράνη και τυλίξτε την με κουβέρτες, παπλώματα, φλοκάτες ότι τέλος πάντων έχετε για να την κρατήσετε ζεστή. Βάλτε την σε ένα ζεστό μέρος .

Βρείτε κάτι να κάνετε για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να υπερδιπλασιάσει τον αρχικό του όγκο. 

Αφού περάσει το 3ωρο και φουσκώσει , φωνάξτε έναν γερανό για να σας βοηθήσει να το κουβαλήσετε στην κουζίνα.



Ξεκινάτε να ζυμώνετε πάλι, αλλά για λίγο και ελαφριά. Χωρίστε το ζυμάρι σε 10 ή 20 μπάλες (ανάλογα πόσο μεγάλο σόι έχετε και πόσα τσουρέκια θέλετε να φτιάξετε). Πασπαλίστε τον πάγκο με ελάχιστο αλεύρι και τρίψτε και λίγο στα χέρια σας. Πάρτε την πρώτη μπάλα, χωρίστε την σε 3 κομμάτια , ανοίξτε τα σε κορδόνια και φτιάξτε πλεξούδες. Βάλτε το σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και επαναλάβετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες. 

Φροντίστε να αφήνετε κενό μεταξύ των τσουρεκιών, γιατί θα ξαναφουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους αν δεν έχουν κενό.

Αφήνουμε τις έτοιμες πλεξούδες να φουσκώσουν και πάλι μέχρι σχεδόν να διπλασιάσουν τον όγκο τους.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς, κατά προτίμηση με αέρα.

Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε από 30-60 λεπτά, αναλόγως τον φούρνο μας

Και voila!!!



Ο Δύσκολος Πελάτης ενθουσιάστηκε και τραβούσε για να φάει .




Η συνταγή δεν ήταν καθόλου δύσκολη και έγιναν πεντανόστιμα, γλυκά και με μαστιχωτή υφή σαν του ζαχαροπλαστείου και όχι σαν ψωμιά 

Καλή σας επιτυχία!!!!!


8 comments:

  1. Καλέ εσύ είσαι πολύ νοικοκυρά!!!!! Ελπίζω να μην είναι photoshop οι photo γιατί η συνταγή κατοχυρώθηκε. Και του χρόνου !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέ αληθινά είναι ,το real thing όπως έγιναν χτες! Η συνταγή σου λέω είναι τρελό ευκολάκι! Και του χρόνου θα βάλω και τον κυριούλη να ζυμώσει! Καλό Πάσχα !

      Delete
  2. Φανταστικα εγιναν τα τσουρεκια σου! Γεια στα χερια σου και του χρονου με υγεια! Αντε, του χρονου θα βοηθησει και ο Δυσκολος Πελατης στο ζυμωμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ! Και του χρόνου να είμαστε γεροί να ζυμώσουμε δυο λεκάνες! Πολλά φιλιά, καλή Ανάσταση!

      Delete
  3. Καλοφάγωτα!
    Καλώς σε βρήκα!
    Τι όμορφες οι ιδέες σου!
    Και με χιούμορ. Εγώ έχω δύο πελάτες!
    Δεν το είχα σκεφτεί ότι μεταλλάχθηκα σε Ελληνίδα Μάνα!
    Τώρα να πανικοβληθώ ή να κουλάρω; Να κουλάρουμε, ν'αναστήσουμε και μετά το ξανασυζητάμε.
    Καλήν Ανάσταση λοιπόν;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και να πανικοβληθείς ότι έγινε έγινε, τη μετάλλαξη τη φάγαμε στα μούτρα! Αν στο επόμενο μου ποστ σας γράψω οδηγίες για να πλέξετε σεμεδάκια, σας παρακαλώ απαλλάξτε με από τη μιζέρια μου δίνοντας μου 2 ξανάστροφες!
      Να τους χαίρεστε τους πελάτες σας , φιντάνια σαν το δικό μου να υποθέσω???
      Ας πάμε να Αναστήσουμε (τώρα τι ακριβώς θα σας γελάσω και δεν το θέλω!) και σας περιμένω να ξανασυζητήσουμε τη πιθανή μετάλλαξη μας!
      Σε φιλώ , καλή Ανάσταση, ευχαριστώ για τα όμορφά σου σχόλια.
      Αν σου αρέσαμε και θέλεις να μαθαίνεις νέα μας, γράψου στη mailing list μας!

      Delete
  4. Καλώς σε βρήκα! Καταρχήν να χαιρόσαστε τον δύσκολο πελάτη, όσο δύσκολος και αν είναι, τι να κάνουμε, τυχερά ειναι αυτά!!!!!!!!!!!!!!!! Τι τέλεια που έγιναν τα τσουρέκια σου!!!!!!!!!!!! Όπως έγραψα και στην δική μου ανάρτηση, κάθε χρόνο δοκιμάζω καινούργια συνταγή και για φέτος τα έφτιαξα, οπότε κρατάω την δική σου για του χρόνου! Φαίνονται πολύ λαχταριστά, γεια στα χεράκια σου! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σου εύχομαι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα , καλωσήρθες στο σπιτικό μου , έκανα και γενική το Σάββατο στο blog και έστρωσα και καινούρια σεμεδάκια στην επικεφαλίδα για τους νέους μου μουσαφιραίους!!!

      Ευχαριστώ πολύ, τώρα κατάλαβα ποι είσαι, διάβαζα το blog σου την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα δε θυμάμαι τι ακριβώς, αλλά αν δεν κάνω λάθος σε βρήκα μέσα από το mikroimegaloi.gr ! Τέλειο και το δικό σου σπιτικό, μπράβο! Χαίρομαι πολύ να γνωρίζω νέες φιλενάδες από άλλες μπλογκογειτονιές! :)))))))

      Του χρόνου λοιπόν εγώ θα κάνω την δική σου !

      Καλή Ανάσταση,πολλά φιλιά, σε προσθέτω στη στήλη με τα αγαπημένα μου blogs! <3

      Delete