Get widget

Friday, August 30, 2013

Η Οδύσσεια μιας μάνας στο ελληνικό δημόσιο

Δεν ξέρω αν σας το είχα πει παλιότερα, αλλά είμαι πλέον στο στάδιο έναρξης δικής μου επιχείρησης, για την οποία θα σας μιλήσω πολύ σύντομα . Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, έχω την τύχη να πρέπει να συναλλαχθώ με δημόσιες υπηρεσίες. Πήρα λοιπόν τον λογιστή μου τηλέφωνο, για να μου δώσει ο άνθρωπος κατευθυντήριες , για να παραγγείλω ανάλογα και τα λεξοτανίλ που θα χρειαστώ.

Μου τα εξηγεί που λέτε χαρτί και καλαμάρι ο ακάουνταντ και ξεκινάω συνάμενη κουνάμενη, ντυμένη,στολισμένη και παρφουμαρισμένη η υποψήφια μπιζνεσγούμαν να ταράξω την επιχειρηματική ζωή του τόπου. Αντ' αυτού, έχω ταράξει τα νεύρα μου βέβαια μέχρι στιγμής, αλλά περιμένετε να σας τα πάρω από την αρχή....

Πριν ξεκινήσω, θέλω να δείτε το παρακάτω βιντεάκι που αντικατοπτρίζει μια τυπική μέρα στον ΟΑΕΔ της Ελλάδας του 1984 και αν βρείτε διαφορές, θα ντυθώ Ναπολέοντας και θα βγω να βγάλω λόγο στη πλατεία Αριστοτέλους

Για να μην το βλέπετε όλο, δείτε από το 3:24 μέχρι περίπου και το 5:50, πραγματικά θα μείνετε άναυδοι από το ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ τα τελευταία 29 χρόνια

Η επιχείρηση θα είναι στο όνομα του άντρα μου για λόγους απαλλαγής από τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), διότι είναι μισθωτός του ΙΚΑ, οπότε το πράγμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Η πρώτη μας δουλειά λοιπόν ήταν να μου κάνει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για να ενεργήσω εκ μέρους του.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1-Ημέρα 1η-Αστυνομικό Τμήμα:
Πάμε λοιπόν σε αστυνομικό τμήμα, διότι την ώρα που σχολούσε δεν είχε ΚΕΠ ανοιχτό. Φτάνουμε στο ΑΤ , όπου βλέπουμε το φρουρό υπηρεσίας να ατενίζει το άπειρο , δίπλα σε ένα ρατάν σαλονάκι (όλο το σετ, πολυθρονάκια, καναπεδάκι , τραπεζάκι και τα φραπόγαλα με τον αφρό κολλημένο στο καλαμάκι αραδιασμένα). Μας ρωτάει που πάμε, "για εξουσιοδοτήσεις" του λέμε, μας δείχνει τον αστυνομικό υπηρεσίας να εξυπηρετεί έναν άλλο κύριο. Τελειώνει ο κύριος, χτυπάμε πόρτα και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

ΕΜΕΙΣ: Καλησπέρα.
ΑΞ.ΥΠΗΡ: Περιμένετε έξω θα σας φωνάξω εγώ  (ντιπ μόνος του μέσα στο γραφείο, αλλά η εξουσία εξουσία.Θα μας φωνάξει όποτε θέλει αυτός , μη του πάρουμε και τον αέρα και τον καβαλήσουμε.Γατάκια)


Περνούν 10 δευτερόλεπτα.

ΑΞ.ΥΠ: Περάστε (όχι που θα μου παίρνατε τον αέρα. Γατάκια)

ΕΜΕΙΣ: Γεια σας. Θέλουμε 2 εξουσιοδοτήσεις
ΑΥ:        Περιμένετε να δω αν έχω χαρτί (πρώτο εγκεφαλικό)

Σκαλίζει κάτι συρτάρια και βγάζει κάτι υπεύθυνες δηλώσεις τυπωμένες σε εκτυπωτή χωρίς μελάνι, απ'αυτές που μαντεύεις που γράφεις τι.

ΑΥ: Περάστε έξω να τις γράψετε (είμαι και πολύ όργανο της τάξης. Γατάκια)
ΕΓΩ: Στο κείμενο πρέπει να γράψω και τον αριθμό της δικής μου ταυτότητας?


Με κοιτά σαν κεραυνοβολημένη αγελάδα, λες και του 'πα πες μου το πυθαγόρειο θεώρημα.

ΕΓΩ(θα 'θελα να 'ξερα γιατί το συνεχίζω..): Στο κείμενο θα λέει ότι εγώ ο τάδε εξουσιοδοτώ την σύζυγό μου τάδε με ΑΔΤ τάδε να προβεί εκ μέρους μου μπλα μπλα μπλαααα.
ΑΥ: Τι να σου πω κοπέλα μου. Γράψε ότι θες. Εμένα προσωπικά δε μ'αγγίζει

Κοιτιόμαστε με τον χάζμπαντ έτοιμοι να πέσουμε λιπόθυμοι από τα γέλια, παίρνουμε τα μπογαλάκια μας και βγαίνουμε σε κάτι μίζερες σκισμένες καρεκλίτσες να γράψουμε τα χαρτιά. Σκοτωνόμαστε στα γέλια φυσικά, γιατί αν δεν το πάρεις στη πλάκα, μπορεί και να σου στρίψει. Άσε που έχουμε ακόμα το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, οπότε πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις. 

Στο μεταξύ, τον βλέπουμε να κοιτάει απέναντί του μια οθόνη τηλεόρασης. Ρωτάω τον χάζμπαντ τι μπορεί να βλέπει, μου λέει "καλά δεν είδες, το κρατητήριο βλέπει από κει μέσα". Σκέφτηκα προς στιγμή να μπω να τον ρωτήσω σαν φέικ ξανθιά που είμαι "συγνώμη, σε ποιο κύκλο του  prison break είστε, αλλά είπα "άσε καλύτερα, έχω και μικρό παιδί, δεν είμαστε για φυλακές τώρα".

Στο μεταξύ ο φρουρός υπηρεσίας την είχε πέσει έξω από το KIBO , σ'ένα πεζουλάκι και έπαιζε παιχνίδια στο κινητό.Μη σου τύχει να χρειαστείς αστυνομία, μόνο αυτό έχω να σου πω.

Μπαίνουμε ξανά στο γραφείο, όπου το όργανο της τάξης καθόταν αμέριμνο και κοιτούσε το υπερπέραν (πολύ στοχαστές όλοι σ'αυτό το τμήμα, δεν τους το 'χα).

ΑΥ: Έτοιμοι?
Ε:  Αμέ. Ορίστε.
ΑΥ: Εδώ που ήρθατε , να ξέρετε πως τέτοια θεάματα δεν μπορείτε να τα αποφύγετε -μας λέει δείχνοντάς μας το κρατητήριο.Εδώ δεν είναι ΚΕΠ, εδώ είναι αστυνομία, δεν σπούδασα εγώ (γεια σου ρε σπουδαγμένε) για να βάζω σφραγίδες και υπογραφές (να θυμηθώ την άλλη φορά να του προτείνω να κάνει αίτηση στο NYPD, τέτοια σπουδαγμένα και δραστήρια παλικάρια ψάχνουν κι αυτοί εκεί)


Στο μεταξύ χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνει 


ΑΥ: 100 (γιατί είναι και πολύ άγριος και έσο έτοιμος επίσης)

..................

ΑΥ: Έλα ρε Τάκη. Καλά είμαι ρε φίλε, εσείς πως πάτε εκεί? (ο Τάκης είναι έταιρος συνάδελφος από άλλο τμήμα).....άστα φίλε....ναι ρε, να πάμε....

Και η κουβέντα συνεχίζετε στη γραμμή του 100. Και μη σου τύχει να σε δολοφονούν ή να σε κλέβουν εκείνη την ώρα και βγει ο τηλεφωνητής "ΆΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ παρακαλώ περιμένετε'. Πιο άμεση πεθαίνεις δηλαδή. (Μη γελάς, μου έχει τύχει.Πήρα τηλέφωνο την αστυνομία γιατί με είχαν κλείσει και βγήκε τηλεφωνητής.)

Μας δίνει τα χαρτιά , μιλώντας ακόμα στο τηλέφωνο. 
Φεύγουμε, βγαίνουμε έξω και ο φρουρός υπηρεσίας ακόμα αραγμένος στο πεζουλάκι να παίζει games στο κινητό.Και εσύ γύρνα ήσυχος το βράδυ στο σπίτι σου, ότι σε φυλάνε από την αστυνομία


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2-Ημέρα 2η- ΙΚΑ:Και φτάνει η μέρα για την πιο θεϊκή υπηρεσία ever. Το ΙΚΑ. Ίδρυμα Κανονικά Ανίκανων. Όλα τα χρόνια που εργάζομαι, είχα την τύχη να είμαι ασφαλισμένη στον ΕΔΟΕΑΠ , το ταμείο των δημοσιογράφων (που καμία σχέση με το ελληνικό δημόσιο), οπότε δεν είμαι συνηθισμένη στο ΙΚΑ και τα φιντάνια του , επομένως το πολιτισμικό σοκ το είχα σίγουρο.

Μπαίνω στο ΙΚΑ Καλαμαριάς που λέτε για να πάρω 2 βεβαιώσεις. ΔΥΟ , δηλαδή μία και μία, σε απλά ελληνικά 10 λεπτά από τον χρόνο ενός συνηθισμένου ανθρώπου που πρέπει να πατήσει print στο πληκτρολόγιό του, να πάει μέχρι τον εκτυπωτή και να πάρει τα χαρτιά. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δε ζει στην Ελλάδα, οπού το ενιαίο δίκτυο υπηρεσιών δεν το έχουμε επ'ουδενί ακούσει. Ή μάλλον το ξέρουν μόνο στην εφορία. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει κοινό δίκτυο, σε καμιά άλλη υπηρεσία. Και φυσικά έπρεπε να το μάθω κι αυτό στα γεράματα.

Παίρνω την πρώτη βεβαίωση και μου λένε να πάω στον 2ο για την δεύτερη βεβαίωση. Πάω κι εγώ, παίρνω και νουμεράκι γιατί είμαι και πολιτισμένη και ευρωπαία και ντρέπομαι να ενοχλώ τους πολυάσχολους υπαλλήλους με τις ανούσιες ερωτήσεις μου. Τέτοιες μαλακίες κάνω κι εγώ. Διότι αν είχα ρωτήσει δε θα περίμενα 45 λεπτά να έρθει η σειρά μου και να ακούσω το  "αχ ξέρετε, αυτή τη βεβαίωση θα την πάρετε από το ΙΚΑ που υπάγεται ο εργοδότης."Κάπως έτσι με βρήκε στα μούτρα η απάντηση της συμπαθέστατης κατά τ'άλλα υπαλλήλου.
Δε τόλμησα να την ρωτήσω "μα συγνώμη, 2013 έχουμε, δεν έχετε κοινό δίκτυο?" αλλά ήξερα πως δεν είχε νόημα.
Ευτυχώς ήταν καλή κοπέλα και μου έδωσε μια λίστα με όλα τα χαρτιά που θα χρειαστώ για να προμηθευτώ αυτή τη βεβαίωση.
Τα ετοίμασα και εγώ και κίνησα την επόμενη μέρα (διότι μ'αυτά και μ'αυτά η ώρα είχε πάει 1:30 και ως γνωστόν το κοινό εξυπηρετείτε μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3-Ημέρα 3η- ΙΚΑ ΚΕΝΤΡΟΥ:

Ξεκινάω την επόμενη μέρα από τα μαύρα χαράματα για να ξεμπερδέψω νωρίς και να πάω και στον ΟΑΕΕ να κάνω την έναρξη να ξεμπερδεύωΕ αυτό. Για γέλια είμαι. Που νόμιζα η πτωχή τω πνεύματι υποψήφια μπιζνεσγούμαν ότι θα τελείωνα την 3η μέρα των επαφών μου με το ελληνικό δημόσιο!!!!
Διότι πήγα εκεί με τις εξουσιοδοτήσεις μου όμορφα κι ωραία, και ο ευσυνείδητος υπάλληλος (που οι υπάλληλοι του δημοσίου είναι ευσυνείδητοι μόνο με σένα πραγματικά με ξεπερνάει) μου είπε ότι η αίτηση που υπέγραψε ο άντρας μου θέλει το γνήσιο της υπογραφής. Μα χριστιανέ μου έχω εξουσιοδοτήσεις με το γνήσιο της υπογραφής του, τι δεν καταλαβαίνεις?????  Και όμως , δε μου έδωσε την βεβαίωση , επέμεινε στην ευσυνειδησία του. Με αποτέλεσμα να ξεμείνω πρωί πρωί στο κέντρο άπραγη.Τα πήρα και εγώ που λέτε στο κρανίο και πήγα κομμωτήριο και έκανα μαλλί. Όχι που θα κάτσω να σκάσω!

...to be continued

4 comments:

 1. Το σκηνικό με την αστυνομία το έζησα πρόσφατα, νομίζω είναι το ίδιο σε όλα τα αστυνομικά τμήματα!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ρε συ, δεν υπάρχει αυτό....απλά δεν υπάρχει!

   Delete
 2. Πάρα πολύ ωραία!Γ Α Μ Α Τ Α !Το σηματικότερο των ερωτημάτων όμως είναι...Το μαλλί τί το έκανες???????ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!Περιμένω το σήκουελ..και όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα σου γραψω κι εγώ τις εμπειρίες μου από το κυπριακό δημόσιο!
  Φιλάκια!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Η συνέχεια θα είναι επική φιλενάδα! I promise! Με την πρώτη ευκαρία , γράψε την εμπειρία σου από το κυπριακό δημόσιο, να την ανεβάσουμε!

   Delete