Get widget

Saturday, December 21, 2013

Μπισκότα Gingerbread (Gingerbread Cookies)

Σας υποσχέθηκα συνταγή για τα Gingerbread Cookies που έφτιαξα και επειδή ήμουν ικανή να σας τη βάλω το Πάσχα (ε, με μάθατε κομματάκι..) , παράτησα ότι έκανα για να την ανεβάσω.

Η συνταγή είναι πανεύκολο, το αποτέλεσμα δε, αριστούργημα! Μια συμβουλή μόνο: τηρήστε τη συνταγή κατά γράμμα, στη ζαχαροπλαστική μετράει και το γραμμάριο!










ΥΛΙΚΑ:
 190 ml χυμός πορτοκαλιού
300 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. μέλι
100 γρ. μελάσα
300 γρ. βούτυρο
1 κ.γλ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
740 γρ. αλεύρι
 1,5 κγ κανέλα
 1,5 κγ γαρίφαλο
 1,5 κγ τζίντζερ
 1,5 κγ μοσχοκάρυδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μέλι και τη μελάσα. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ,προσθέτω το βούτυρο και το ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Ρίχνω τη σόδα και το αλάτι κι αφήνω να κρυώσει να λιγάκι.

Μεταφέρω το μείγμα στον κάδο του μίξερ, κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω και τα μπαχαρικά και το δουλεύω με τον γάντζο. Βγαίνει μια ελαστική , γυαλιστερή ζύμη, που ίσως να κολλάει λιγάκι, οπότε πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και την τυλίγω με μεμβράνη. Τη βάζω στο ψυγείο για 24 ώρες. Θεωρητικά θα μπορούσατε να παραλείψετε το 24ώρο αν δεν έχετε χρόνο και να την αφήσετε για καμιά ώρα, αλλά το αποτέλεσμα αν έχετε την υπομονή να περιμένετε, θα σας δικαιώσει.











Ρίχνω λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνω τη ζύμη για λίγο. Την ανοίγω με πλάστη σε φύλλο μέτριου προς λεπτού πάχους και με κουπ πατ κόβω τα μπισκότα μου. Τα τοποθετώ σε λαμαρίνα με λαδόχαρτο. Τα αφήνω να σταθούν λιγάκι (περίπου 1/2 ώρα) και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 8'-10'. Προσοχή, κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, να είστε κοντά για να μην αρπάξουν. Μην ξεγελεστείτε και νομίζετε ότι είναι μαλακά και τα ψήσετε παραπάνω και καρβουνιάσουν. Μόλις κρυώσουν, σκληραίνουν και παίρνουν τη χαρακτηριστική κριτσανιτστή υφή. 

Διακοσμήστε τα όπως σας αρέσει. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κλασσικό γλάσσο (κάντε ένα search στο google, έχει ένα σωρό) ή να αγοράσετε έτοιμα στυλό γλάσσου (εγώ πήρα από το Hondos Center). Αφήστε τα 1-2 μέρες να στεγνώσει καλά το γλάσσο , πριν τα τυλίξετε ή τα αποθηκεύσετε.










Καλή σας επιτυχία!!!





No comments:


Post a Comment