Get widget

Monday, December 30, 2013

Η διάσημη βιεννέζικη Sacher Torte!

Χθες που λέτε ήταν η μέρα της προκοπής και της νοικοκυροσύνης, καθότι η Ελληνίδα Μάνα έχει πρωτοχρονιάτικο τραπέζι το σόι , οπότε μια προεργασία την έκανε χθες!

Στο μεταξύ αρρώστησε και η Πελατάρα με πυρετό και βογκάει ο κακομοίρης όλη μέρα, οπότε η νοικοκυροσύνη μου θα πάει αναγκαστικά πίσω και θα αρκεστώ σε ότι έχουν ευχαρίστηση οι αγαπητές γιαγιάδες για αύριο.

Σας βάζω λοιπόν την συνταγή, η οποία είναι ένας συνδυασμός της συνταγής της μαμάς μου που μας την κάνει καθε χρόνο και του Παρλιάρου από τον Γαστρονόμο.

Η διάσημη βιεννέζικη Sacher Torte
ΥΛΙΚΑ:
Παντεσπάνι:
6 ασπράδια
6 κρόκοι
70  γρ. ζάχαρη άχνη 
160 γρ. βούτυρο αγελάδας
130 γρ. λευκή ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
400 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι άλλο σας αρέσει
λίγο χυμό πορτοκάλι ή λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι για τα παντεσπάνια

Γλάσσο Σοκολάτας:
400  γρ. λευκή ζάχαρη
140  γρ νερό
200  γρ κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα . 

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους μέχρι να αφρατέψει.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί

Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα ανακατεύοντας σιγά σιγά προς μία φορά και από κάτω προς τα πάνω με προσοχή για να μη φύγει ο αέρας.

Ρίχνουμε σιγά -σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. 

Αδειάζουμε σ’ ένα τσέρκι 24 εκ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο -180οC  για 50΄ μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.  

Ξεφορμάρουμε και κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. 

Τοποθετούμε τον έναν δίσκο σε πιατέλα, τον βρέχουμε με λικέρ ή χυμό πορτοκάλι,βάζουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο παντεσπάνι. Το βρέχουμε

Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Βάζουμε όλα τα υλικά του γλάσου σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει. 
Το αδειάζουμε πάνω σε μια επιφάνεια μαρμάρου ή ένα πυρέξ για να κρυώσει ανακατεύοντας (στρώσιμο σοκολάτας) .
Το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα, το ξαναζεσταίνουμε και καλύπτουμε ομοιόμορφα. 

Εγώ χρειάστηκε να βάλω μια στρώση γλάσου, να το βάλω 10΄ στο ψυγείο και να περάσω και μια δεύτερη για να γίνει ομοιόμορφο.


Στολίζουμε όπως μας αρέσει!

Όσο μένει στο ψυγείο , γίνεται και νοστιμότερο!

Καλή σας επιτυχία και Καλή Χρονιά να έχουμε, με υγεία!

1 comment:

  1. Καλή χρονιά!
    Περαστικά στην πελατάρα.

    ReplyDelete