Get widget

Wednesday, April 9, 2014

Ήμουν κι εγώ στην ημερίδα..

Πολυαγαπημένες μου και πολυαγαπημένοι  μου τι κάνετε? Δεν σας κρύβω ότι σας πεθύμησα πολύ και ο Δύσκολος Πελάτης (για τον οποίο με ρωτάτε και συχνά πυκνά) μεγάλωσε και έγινε αντράκι και σε λίγο θα τον στείλω φαντάρο και μέχρι να το καταλάβω η δόλια μάνα θα μου τον αρπάξει καμιά σουρλουλού (την οποία και θα ξεμαλλιάσω, μη ξεχνιόμαστε..)


Με τις δουλειές, το μαγαζί και τον Δύσκολο Πελάτη έχω εξαφανιστεί εντελώς και οι τύψεις μου κοντεύουν να με καταπιούν ολόκληρη που έχω παρατήσει την Ελληνίδα Μάνα μόνη και έρημη σαν τη καλαμιά στον κάμπο, οπότε αποφάσισα που λέτε να βάλω ένα στόχο : Να γράφω πλέον τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

Αφορμή γι'αυτό στάθηκε μια ημερίδα-φιάσκο που παραβρέθηκα αυτό το Σάββατο και αφορούσε την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Πήγα πρώτον από επαγγελματική διαστροφή και δεύτερον για να συνοδεύσω την 6,5 μηνών έγκυο αδερφή μου (στο πρώτο της παιδί, σημαντική λεπτομέρεια, θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ..)

Έφτασα που λέτε σε παίγνωστο , καραχλιδάτο ξενοδοχείο της πόλης και κατευθύνθηκα προς την αίθουσα στην οποία διεξαγόταν η ημερίδα. Ανοίγω λοιπόν τη πόρτα και αντικρίζω το εξής θέαμα: Χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες εγκυμονούσες γυναίκες σττοιβαγμένες σε ουρές σαν τις σαρδέλες , μπροστά από τα σταντ των χορηγών ,να σκουντιούνται για μια σακούλα δείγματα.

Η ουρά  α-τ-ε-λ-ε-ί-ω-τ-η.  Σταντ με συμπληρώματα διατροφής "απαραίτητα για την εγκυμονούσα" , σταντ με καλλυντικά για την εγκυμονούσα (από το μαλλί, δέρμα, ραγάδα μέχρι και το απαυτό της εγκυμονούσας) , καλλυντικά για το μωρό (όλες οι πασίγνωστες μάρκες βρεφικών δερμοκαλλυντικών, φαρμακευτικές και ευρείας) , μπιμπερό, πιπίλες, πάνες, θήλαστρα , βλαστοκύτταρα (στο σταντ των οποίων σου ζητούσαν να βγεις φωτογραφία μπροστά, να την ανεβάσεις στο facebook και να κερδίσεις έκπτωση στο πακέτο βλαστοκυττάρων-ΤΖΙΖΟΥΣ). Παρακάτω βρήκαμε μέχρι και καροτάκια σε συσκευασία σνακ για τη λιγούρα της εγκύου (αντί να βάλουν κανένα τσουρέκι με νουτέλα, βάλαν καροτάκια, ειλικρινά θα ΄θελα να ξερα ποια έγκυος λιγουρεύετε καροτάκια....).

Φτάνουμε που λέτε στο σταντ πασίγνωστης φαρμακευτικής με δερμοκαλλυντικά , βιταμίνες, γάλατα κλπ κλπ . Παραλαμβάνει η μπροστινή μας τη σακούλα με τα δείγματά της και μαζί δώρο μια κανονική συσκευασία γάλα σε σκόνη  "για εγκύους και θηλάζουσες" .Ταυτόχρονα ο αντιπρόσωπος την ενημερώνει ότι είναι απαραίτητο για την εγκυμοσύνη της (λόγω σιδήρου και λοιπόν συστατικών, κανείς δε βρέθηκε να της πει ότι ο σίδηρος με γαλακτοκομικό δεν αφομειώνεται..). Την ενημέρωνει επίσης με περισπούδαστο ύφος ότι το γάλα αυτό είναι απαραίτητο για τον θηλασμό , διότι κάνει το γάλα της πλουσιότερο (το ενδεχόμενο να στείλει η εγκυμονούσα το γάλα της να παίξει τζόκερ μπας και γίνει πλουσιότερο , κανείς αλήθεια δεν το σκέφτηκε???)

Τέλοσπαντων, φτάνει και η σειρά μας και δίνουν στην αδερφή μου 2 ολόκληρα κουτιά και σε μένα ένα.

Επίσης πήραμε μπιμπερό, πιπίλες, συμβουλές αποστείρωσης και πολλά άλλα χρήσιμα πράγματα για τον θηλασμό........... (κοροϊδεύω, έτσι?)

Φτάνει λοιπόν η ώρα των ομιλιών. Εκεί πια με αποτέλειωσαν τη μάνα. Σ'αυτό το σημείο, και πριν σας πω τα θεϊκά που έμαθα, θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση για να αποφύγω τα ξεμαλλιάσματα. Δεν γουστάρω τον φανατισμό. Σε καμία του έκφανση. Τον θεωρώ σημάδι απουσίας παιδείας.  Για μένα όλες οι μάνες αγαπάνε τα παιδιά τους είτε τα θηλάζουν, είτε όχι.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο θηλασμός είναι αναντικατάστατος και βοηθάω όποτε μπορώ κοπέλες να θηλάσουν. Θεωρώ ότι όλες θα έπρεπε να θηλάζουν τα παιδιά τους, αλλά δε κρίνω ποτέ καμία που δεν το έκανε για Χ και Ψ λόγους. Δεν είμαι σε κανένα άλλο σπίτι για να ξέρω τι γίνεται. Δε μπορώ να ξέρω τα προβλήματα που έχει η κάθε μάνα και η κάθε οικογένεια και δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να κρίνω.

Θήλασα το παιδί μου μέχρι 12 μηνών. Το καταευχαριστήθηκα. Το παιδί μου για να σας προλάβω αποθήλασε μόνο του και σταδιακά, χωρίς καμιά πίεση,χωρίς χάπια (το άκουσα κι αυτό, έλεος). Βγήκε ανεξάρτητο και αποφάσισε ότι του αρέσει περισσότερο το φαγητό από το στήθος. Εγώ πρόσφερα και αυτό δεν ήθελε πια. Άκουσα το θεϊκό "σε αυτή την ηλικία δεν αποθηλάζουν μόνα τους, κάτι το έκανες". Ναι , το έκλεισα στη τουαλέτα και το έδερνα. Ρε πάτε καλά?Πραγματικά δε μπορώ να ανεχτώ τόση βλακεία μαζεμένη . Ο σύμβουλος γαλουχίας-παιδίατρος που μας παρακολουθεί το βρίσκει εντελώς φυσιολογικό. Όχι συνηθισμένο, αλλά απολύτως φυσιολογικό. Δε σκοπεύω να μπω σε καμιά συζήτηση για το πως αποθήλασα, ούτε θα δώσω λογαριασμό πουθενά. Αυτό αφορά τη δική μου οικογένεια και κανέναν άλλον. Όποιος με ρωτάει με επικριτικό ύφος, απλά του λέω να κοιτάει τη δουλειά του και το σπίτι του.
(κλείνει η παρένθεση)

Ξεκίνησαν λοιπόν οι ομιλίες. Στη πρώτη εντυπωσιάστηκα , διότι ενημερωθήκαμε για τον Κανόνα του Εσώρουχου , κάτι που όλοι οι γονείς θα έπρεπε να μάθουμε στα παιδιά μας.
Χρήσιμη και πολύ κατατοπιστική ομιλία.

Ακολούθησε ομιλία πλαστικής χειρούργου, η οποία μας ενημέρωσε πλήρως για τις λιποαναρροφήσεις (μάλιστα ενημερωθήκαμε για κοιλιοπλαστική ταυτόχρονα με τη καισαρική, ρώτησα σήμερα φίλο πλαστικό χειρούργο και μου είπε ότι είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο), τις κοιλιοπλαστικές,τα λέιζερ και τις μεσοθεραπείες, καθώς και για τα botox και τις θεραπείες προσώπου. Δε μπορείτε να πείτε, πολύ χρήσιμα πράγματα για μια υποψήφια μανούλα, που αν ήξερε τι τσουνάμι την περιμένει , θα πετούσε ντομάτες και τα καροτάκια που της είχαν δώσει πιο πριν στην εν λόγω κυρία. Αν ήξερε ότι μετα βίας θα προλαβαίνει να κάνει ένα ντουζ (και αν είναι και πολύ τυχερή , μπορεί και να προλάβει κιόλας να λουστεί, αμέ..).

Και μετά ακολούθησε η θεϊκή , μοναδική ομιλία πασίγνωστης διατροφολόγου της πόλης μας για την διατροφή της λεχώνας . Και εκεί πια με κρατούσε η αδερφή μου να μην ανέβω πάνω και αρχίσω τις σφαλιάρες. Η ομιλία ξεκίνησε με το παρακάτω slide:Καταρχήν, a priori η μάνα έχει 3 επιλογές και όχι τη μία και μοναδική που θα έπρεπε να έχει, δηλαδή τον αποκλειστικό θηλασμό. Είπαμε δεν είμαι φανατική, αλλά ο θηλασμός δεν είναι επιλογή γιατί έτσι μας βολεύει. Ο θηλασμός θα έπρεπε να είναι η ΜΟΝΗ επιλογή και μόνο αν κάτι πάει πολύ στραβά, να στραφούμε στα υπόλοιπα. Θα έπρεπε να εξηγούν στην υποψήφια μανούλα ότι ο θηλασμός είναι η άριστη και μοναδική τροφή του βρέφους, ότι κάνει καλό στη μαμά, ότι είναι ΤΖΑΜΠΑ (σκεφτείτε πόσα λεφτά ξοδεύονται το μήνα για ένα μωρό που πίνει φόρμουλα) και κυρίως εύκολος, αν περάσουν οι πρώτες εβδομάδες προσαρμογής.

Αυτό που με ξένισε πολύ δεν είναι οι 3 επιλογές. Αυτό που με ξένισε είναι πόσο αναλυτικοί ήταν όλοι στα σταντ των εταιρείων, πόσο επεξηγηματικοί στις μεθόδους λιποαναρρόφησης, πόσο προσπαθούσαν να μας πείσουν για το μαγικό γάλα για εγκύους και θηλάζουσες, αλλα στον θηλασμό αφιερώθηκαν περίπου 7-8 λεπτά με μια ομιλία (πολύ σοβαρή και εμπεριστατωμένη παρόλα αυτά) από παιδίατρο-σύμβουλο γαλουχίας.

Στην ομιλία για την διατροφή ενημερωθήκαμε επίσης ότι καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε στη διατροφή μας ένα γεύμα γαλακτομικών με γάλα σε σκόνη εμπλουτισμένο, ειδικό για εγκύους και θηλάζουσες.

Ντράπηκα και στεναχωρέθηκα, όχι για τις εταιρείες που στη τελική την δουλειά τους κάνουν, αλλά για τους "ειδικούς" που διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη ημερίδα. Είδα σε μια τεράστια αίθουσα εκατοντάδες εγκυούλες με την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, φορτωμένες με σακούλες δείγματα κρέμες, μπιμπερό και πιπίλες, να ψάχνουν απαντήσεις στις τόσες ερωτήσεις που έχουν και "ειδικοί" να τις ενημερώνουν για ειδικά γάλατα και λιποαναρροφήσεις.

Κρίμα, πραγματικά κρίμα


22 comments:

 1. κακώς δεν άρχισες να δίνεις σφαλιάρες... Κι άλλη φορά πάρε και μένα να μοιράσω κι εγώ καμία.. Αυτές οι δήθεν ενημερωτικές ημεριδες που τις κάνουν για να πλασάρουν προιόντα είναι απλά απαράδεκτες..!!! Εκμεταλλεύονται την άγνοια και την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και πασάρουν σκουπίδια.. Χάλι!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ελπίδα μου, όπως θα δεις και από τα παρακάτω θεϊκά σχόλια, δε φταίνε οι εταιρείες. Όταν οι ίδιες οι μάνες αρνούνται να κοιτάξουν την πραγματικότητα και τα βάζουν μαζί σου επειδή κάποιος τις γλύκανε με δείγματα με δείγματα και τις πήγε σε σούπερ ντούπερ ξενοδοχείο (λες κσι υπήρχε περίπτωση να γίνει η ημερίδα σε ξενοδοχείο-γαμιστρώνα!!), τότε αντιλαμβάνεσαι ότι καμία σωτηρία δεν υπάρχει! Στη τελική είπαμε, το μάρκετινγκ είναι επιστήμη και δουλειά του είναι να θολώνει με δωράκια και κεράσματα τη κρίση του καταναλωτή!

   Κατά τ'άλλα , νουτέλα και ξερό ψωμί (ή τσουρεκι!)

   Φιλάκια κοριτσάρα!

   Delete
 2. Απ οτι φαινεται και εσυ χρησιμοποιεις χορηγους στο blog σου αρα δε σε παιρνει πολυ να μιλας και να κατηγορεις!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλημέρα Ελένη. Οι χορηγοί για τους οποίους μιλάς είναι το μαγαζί μου το www.ohbaby.gr και το μπιμπερό mimijumi που είναι το μόνο που συστήνεται από συμβούλους γαλουχίας σε Βρετανία και Αμερική και το μόνο που μπόρεσε και πήρε ο γιος μου. Κατά δεύτερον, εμένα με διαβάζουν 500 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα (και πολλούς σου λέω) και γράφω για μένα και τους fan μου. Και να θέλω να κάνω ζημιά στον θηλασμό, δε μπορώ, είμαι ένα μικρό blogaki χαμένο στο ίντερνετ. Επομένως η επιθετικότητά σου είναι το λιγό΄τέρο άκυρη.

   Αν κοιτάξεις προσεχτικά το blog μου πουθενά δε θα δεις γάλα φόρμουλα,πιπίλες, προώθηση δερμοκαλλυντικών και όλα τα σχετικά. Σε προκαλώ να ψάξεις και αν βρεις έστω και μια αναφορά σε προϊόντα που υπονομεύουν την γαλουχία, είσαι ελεύθερη να μου το πεις.

   Και επειδή σε βλέπω λιγάκι μπερδεμένη...δεν έχω πρόβλημα με τους χορηγούς.Όλοι κάπως πρέπει να ζήσουν. Έχω πρόβλημα με την ελλειπή ενημέρωση. Αν διαβάσεις πολύ προσεχτικά το κείμενό μου γράφει : "Ντράπηκα και στεναχωρέθηκα, όχι για τις εταιρείες που στη τελική την δουλειά τους κάνουν, αλλά για τους "ειδικούς" που διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη ημερίδα". Εγώ δεν τα βάζω με τις εταιρείες, είναι εξάλλου ανώφελο κυνήγι μαγισσών. Προς δική σου ενημέρωση, σου λέω πως στους ετήσιους προϋπολογισμούς κάθε μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίου για πληρωμή προστίμων καταγγελιών από διάφορους φορείς. Τους έρχεται πιο φτηνό να πληρώνουν πρόστιμα, παρά να αλλάζουν το μάρκετινκγ τους. Εμένα με ενοχλούν οι "ειδικοί" , που δε βοηθούν τις νέες μανούλες με κανέναν τρόπο.

   Και επίσης με ενοχλούν κάτι -ο Θεός να τις κάνει- και καλά "ανώτερες" μάνες που γυρνάνε δεξιά και αριστερά και κουνάνε δάχτυλα σε αυτές που δε θήλασαν, όχι γιατί θέλουν να τις βοηθήσουν, αλλά γιατί είναι τόσο κομπλεξικές που προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι ανώτερες. Θα τους πρότεινα λοιπόν να κοιτάξουν τα σπίτια και τις δουλειές τους και αν επιθυμούν να βοηθήουν μάνες να θηλάσουν, να το κάνουν με κόσμιο και ευγενικό τρόπο και όχι σαν λιμενεργάτες.

   Αυτά από μένα. Σου στέλνω τα φιλιά μου και παραμένω στη διάθεσή σου για εποικοδομητικό διάλογο κα όχι ξεκατίνιασμα. :)

   Delete
 3. Ημουν και εγω στην ημεριδα. Λεγομαι Αννα και ειμαι μητερα ενος παιδιου και περιμενω το δευτερο μου παιδακι. Το οτι η προσεγγιση σου ειναι κακεντρεχης φαινεται απ το οτι κατηγορεις τα παντα μεχρι και το οτι φροντισαν να μας εχουν ενα αξιοπρεπες ξενοδοχειο γιατι προφανως μας σεβαστηκαν. Οσον αφορα το θηλασμο πολυ σωστα ανεφερε ολες τις επιλογες η διατροφολόγος γιατι υπαρχουν και γυναικες οπως εγω που δεν μπορεσα να θηλασω το πρωτο μου παιδι!Αυτες τι κανουν??? Πρεπει μια ζωη να ζουν με τυψεις επειδη καποιοι σαν εσας θεωρειται το θηλασμο μονόδρομο???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλή σου μέρα Άννα.

   Σε παραπέμπω σε παράγραφο του κειμένου :

   "Σ'αυτό το σημείο, και πριν σας πω τα θεϊκά που έμαθα, θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση για να αποφύγω τα ξεμαλλιάσματα. Δεν γουστάρω τον φανατισμό. Σε καμία του έκφανση. Τον θεωρώ σημάδι απουσίας παιδείας. Για μένα όλες οι μάνες αγαπάνε τα παιδιά τους είτε τα θηλάζουν, είτε όχι.

   Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο θηλασμός είναι αναντικατάστατος και βοηθάω όποτε μπορώ κοπέλες να θηλάσουν. Θεωρώ ότι όλες θα έπρεπε να θηλάζουν τα παιδιά τους, αλλά δε κρίνω ποτέ καμία που δεν το έκανε για Χ και Ψ λόγους. Δεν είμαι σε κανένα άλλο σπίτι για να ξέρω τι γίνεται. Δε μπορώ να ξέρω τα προβλήματα που έχει η κάθε μάνα και η κάθε οικογένεια και δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να κρίνω.

   Θήλασα το παιδί μου μέχρι 12 μηνών. Το καταευχαριστήθηκα. Το παιδί μου για να σας προλάβω αποθήλασε μόνο του και σταδιακά, χωρίς καμιά πίεση,χωρίς χάπια (το άκουσα κι αυτό, έλεος). Βγήκε ανεξάρτητο και αποφάσισε ότι του αρέσει περισσότερο το φαγητό από το στήθος. Εγώ πρόσφερα και αυτό δεν ήθελε πια. Άκουσα το θεϊκό "σε αυτή την ηλικία δεν αποθηλάζουν μόνα τους, κάτι το έκανες". Ναι , το έκλεισα στη τουαλέτα και το έδερνα. Ρε πάτε καλά?Πραγματικά δε μπορώ να ανεχτώ τόση βλακεία μαζεμένη . Ο σύμβουλος γαλουχίας-παιδίατρος που μας παρακολουθεί το βρίσκει εντελώς φυσιολογικό. Όχι συνηθισμένο, αλλά απολύτως φυσιολογικό. Δε σκοπεύω να μπω σε καμιά συζήτηση για το πως αποθήλασα, ούτε θα δώσω λογαριασμό πουθενά. Αυτό αφορά τη δική μου οικογένεια και κανέναν άλλον. Όποιος με ρωτάει με επικριτικό ύφος, απλά του λέω να κοιτάει τη δουλειά του και το σπίτι του"

   Αν αυτό δε σε καλύπτει, δε ξέρω τι άλλο να σου πω.
   Μαλώνω συνεχώς με θηλάζουσες μάνες για τον τρόπο που μιλάνε σε μη θηλάζουσες και σέβομαι απόλυτα την επιλογή της καθεμίας. Σέβομαι απόλυτα το ότι δε θήλασες και πολύ καλά έκανες και ποτέ δε θα κρίνω κάποια γυναίκα και μάνα. Μπορεί να μεγαλώνεις πολύ καλύτερα το παιδί σου από κάποια που θηλάζει και είμαι μαζί σου σε αυτό!

   Το μόνο που είπα είναι ότι η πρώτη επιλογή θα έπρεπε να είναι ο θηλασμός. Αν δεν είναι , δε τρέχει και τίποτα, πολύ το έχουμε παραχέσει το θέμα. Θέλω να σου είμαι ξεκάθαρη σε αυτό. Ο θηλασμός δεν είναι μονόδρομος, αλλα εάν είναι εφικτός, θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή. Μόνο αυτό είπα. Και να σου είμαι ειλικρινής, μέχρι και εγώ δέχτηκα επίθεση που θήλασα το παιδί μου μόνο (ο Χριστός και η Παναγία) 12 μήνες. Οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν είμαι φανατική σε καμία περίπτωση.

   Delete
 4. Αφου "σεβεσαι (οπως αναφερεις) απόλυτα την επιλογη της καθεμιας"....τοτε δεν θα επρεπε να εισαι τοσο ενοχλημενη και να κατηγορεις εμας τις μητερες που δεν το καναμε και τους επιστημονες που σου δινουν επιλογες και δεν σου επιβαλλουν μία από αυτες. Μακαρι να θηλαζα και εγω το παιδακι μου οπως εσυ και θα προσπαθησω να το κανω στο δευτερο ειδικα μετα απ' τα πλεονεκτηματα για το θηλασμο που ακουσα στην ημεριδα....(μηπως εφυγες νωριτερα;;;;).
  Καλη συνεχεια!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Λυπάμαι πολύ για την επιθετικότητά σου και δε θα το συνεχίσω. Όπως σου προείπα απεχθάνομαι τον φανατισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Ήμουν παρούσα στην ομιλία της κα Μπίμπη η οποία -όπως ανέφερα ξεκάθαρα στο κείμενό μου,το οποίο και μάλλον δε διαβάσες- τα είπε εξαιρετικά, αλλά δυστυχώς διήρκησε 7-8 λεπτά, ένα τίποτα μπροστά στις 4 ώρες που διήρκησε η εκδήλωση.

   Σε καλημερίζω, δε σκοπεύω να συνεχίσω άλλο την συζήτηση. Η γνώμη σου είναι απόλτυτα σεβαστή, όπως είναι και η δική μου. Εάν το blog μου και οι απόψεις μου δεν σε εκφράζουν είσαι ελεύθερη να μη με διαβάζεις, κανέναν δεν κυνηγάμε με το λάσο. Αλλά η παρουσία σου εδώ, μόνο και μόνο για τον επιθετικό σχολιασμό, δε προσφέρει τίποτα σε καμία μας και δε σε κάνει καλύτερη από όλες αυτές τις φανατικές θηλάζουσες που κατηγορείς.

   Καλή σου ημέρα και Καλό Πάσχα σου εύχομαι.

   Delete
 5. Λες ότι δε σου αρέσει το "ξεκατίνιασμα" όμως το κείμενό σου είναι από την αρχή ως το τέλος ένα "κράξιμο". Είμαι κι εγώ έγκυος στον 6ο μήνα, όπως και άλλες μέλλουσες μανούλες που βρέθηκαν στην ημερίδα, και ήταν για μένα ένας τρόπος να ενημερωθώ για πράγματα για τα οποία δεν είχα ιδέα, εφόσον είναι το πρώτο μου. Αν σε πειράζουν τόσο πολύ εκδηλώσεις ενημερωτικές που γίνονται σε αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία και διοργανώνονται από έμπειρους ανθρώπους του χώρου, πάρε μια νουτέλα και κάθισε στον καναπέ σου όπου δε θα σε ενοχλεί κανένας (το λέω με αγάπη, αλήθεια). Πολλές από εμάς δεν έχουμε άλλο τρόπο να ενημερωθούμε και τα δωρεάν δειγματάκια και οι "σακουλίτσες" των χορηγών ήταν κάτι που εκτιμήσαμε διότι έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε. Κανένας δεν υποχρεώθηκε να ακολουθήσει καμία συμβουλή (για θηλασμό ή για οτιδήποτε άλλο) και να χρησιμοποιήσει κανένα προϊόν. Το ότι μας δίνεται όμως η επιλογή, στη γνώση και σε κάθε άλλο πράγμα που προσφέρθηκε, για μένα είναι το σημαντικό αποτέλεσμα από όλο αυτό.

  Καλή σου συνέχεια και καλό Πάσχα.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Αγαπητή μου ανωνύμη φίλη που μάλλον δεν εκτιμάς το χιούμορ με τη νουτέλα (πάντα με αγάπη, το έλεγε και ο Τζον Λέννον!) , δε σε παρεξηγώ γιατί είσαι έγκυος και δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για αυτό που έρχεται..
   Όταν θα γεννήσεις με το καλό, θα καταλάβεις πολλά από αυτά που γράφω. Αυτή τη στιγμή είσαι μέσα στον ενθουσιασμό σου για νέες αγορές για το μωράκι σου (και πολύ καλά κάνεις, όλες έτσι ήμασταν) και γεμάτη απορίες και νομίζεις ότι όλοι αυτοί εκεί σε κατατόπισαν....
   Θα με θυμηθείς μια μέρα πολύ σύντομα

   Σε φιλώ ανώνυμη μου φίλη (πάντα με αγάπη) και σου εύχομαι Καλό Πάσχα!

   ΥΣΤ: Σαν τη Nutella με τσουρέκι δεν έχει.Trust me

   Delete
 6. XAXAXA....ΓΕΛΑΩ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ COMMENTS ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΕΝΤΑ....ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑΤΡΟΣ,ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ,ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ....ΑΛΛΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ....ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ 11 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΕΤΡΩΓΑ ΣΩΣΤΑ....(ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΕΝΤΑ ΟΠΟΤΕ ΗΘΕΛΑ)....ΞΕΦΥΓΕΤΕ ΛΙΓΟ ΑΠ ΤΙΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕ!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Δεν έγινε ενημέρωση για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη, έγινε ενημέρωση για τη διατροφή της λεχώνας! Αυτό ήταν το hint όλη της εκδήλωσης. Μαζί με αυτό της πλαστικής χειρουργού.

   Εγώ στην εγκυμοσύνη μου πήρα 10 κιλά και ξεκίνησα και από 63 κιλά, βγήκα από τη κλινική πιο λιγά κιλά από πριν και έτρωγα και τα καροτάκια μου και το τσουρεκάκι μου με τη μερέντα!

   Το σχολιάζω ακριβώς γιατί ξεκολλάει το μυαλό μου και βλέπω κάτω από τις διαφάνειες και τα δείγματα αγαπητή μου φίλη...απλά να σε ενημερώσω ότι εργαζόμουν στον χώρο 11 χρόνια και επέτρεψέ μου να ξέρω περισσότερα για το παρασκήνιο και για το πως αντιμετωπίζονται οι εγκυμονούσες (αν μοιραστώ εδώ σχόλια που έχω ακούσει κατά καιρούς σε meeting και ομιλίες, θα γίνει του κουτρούλη, να είσαι σίγουρη...)

   Αν ήξερες, ειλικρινά θα μου έδινες τόσο δίκιο , όσο δε φαντάζεσαι. Απλά δε παρεξηγώ, γιατί ο περισσότερος κόσμος απλά δε ξέρει και μένει κολλημένος στην εικόνα και σε αυτό που βλέπει και ποτέ στο δάσος!

   Και φυσικά όποιος τολμάει να τα πει αλλιώς από ότι θέλουν αυτοί και από ότι θέλουν να πιστεύουν οι εγκυμονούσες, πέφτουν να τον φάνε, όπως γίνεται σήμερα εδώ! Αλλά δε πειράζει..αγάπη κορίτσια μου όμορφα!!! Όποιος θέλει ενημερώνεται, όποιος θέλει μένει σε αυτό που του προωθούν! Εξάλλου κάπως πρέπει να ζήσουν και οι εταιρείες, το έχουμε ξαναπεί..Για αυτό και το άυλο μάρκετινγκ έχει γίνει επιστήμη που διδάσκεται στα πανεπιστήμια! Αυτό στην τελική έχω σπουδάσει κι εγώ, ας τα λέμε τα πράγματα όπως έχουν!

   Καλό μας Πάσχα και μη ξεχνάτε..Σαν το τσουρέκι με νουτέλα (όχι μερέντα, εγώ τα παίρνω από τη νουτέλα!!) δεν έχει!

   Delete
 7. Χα χα Κατερινάκι κι εγώ παιδί της νουτέλα είμαι, δεν μου αρέσει η μερέντα! Πάντως είναι αναμενόμενο (χωρίς να σημαίνει ότι το επικροτώ, αλλά βρε παιδί μου το περιμένω, πως να το κάνουμε) σε μια ημερίδα να προωθούνται τα προϊόντα των χορηγών. Τι θα σου πούνε, θήλασε δίχως αύριο και άσε τα γάλατά μας στα ράφια; Πρέπει να πηγαίνεις και λίγο .... πονηρεμένος! Αν θέλεις πραγματικά να ενημερωθείς, έχεις περισσότερα ποσοστά επιτυχίας αν ρωτήσεις την φίλη σου ή την αδερφή σου τι έκανε και τα κατάφερε, παρά να πας σε μια απρόσωπη ημερίδα που οι χορηγοί βλέπουν μπροστά τους .... ωραιότατες πελάτισσες και μάλιστα με ορμόνες στο φουλ! Τα έχεις περάσει και τα ξέρεις. Προσωπικά αν και είχα δύο αποτυχημένες προσπάθειες θηλασμού, ναι εντάξει βλέπω τώρα τα παιδιά μου που είναι 10 και 7 ετών και μια χαρά μεγάλωσαν, αλλά αν έκανα (ΑΝ που .... ΔΕΝ....) πάλι θα προσπαθούσα.
  Εν τω μεταξύ, μου έπεσε το σαγόνι μπορώ να πω, που αναφέρθηκε σε μια τέτοια ημερίδα η κοιλιοπλαστική!!!! Πιο .... άκυρο δεν έχω!!!! Διότι είναι απαράδεκτο να περιμένεις να γεννήσεις και αντί να σου μιλήσουν για επιλόχειο κατάθλιψη, για κολικούς, για ψυχολογία λεχώνας κ.λπ. να σου λένε με ποιο τρόπο θα κάνεις την κοιλιά όπως πριν !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Μαράκι μου αγαπημένο, πόσο δίκιο έχεις! Εγώ μια χαρά πονηρεμένη πήγα, εξάλλου δούλευα στον χώρο τα τελευταία 11 χρόνια...Το έγραψα κιόλας, οι εταιρείες τη δουλειά τους κάνουν και πολύ καλά κάνουν. Όλοι κάπως πρέπει να ζήσουν. Αυτό που με ενοχλεί είναι η μη ουσιαστική ενημέρωση,αν ήξεραν όλες αυτές οι καημένες εγκυούλες (ειδικά με πρώτα παιδιά..)πόσο απέχουν από την πραγματικότητα όλα αυτά, θα τους πετούσαν ντομάτες..

   Εγώ πάντως μια κοιλιοπλαστική μετά την επόμενη γέννα λέω να τη χτυπήσω!

   Πολλά φιλάκια! Καλό Πάσχα να έχουμε!

   Delete
 8. Και μονο που μπαινεις στη διαδικασια να απαντας τοσο ευγενικα σε επιθετικα σχολια , μπραβο σου συνωνοματη! Αντιλαμβανομαι πληρως τη αγανακτηση σου και θυμωνω γιατι γενικα τρωμε τοσο κουτοχορτο οσον αφορα το θεμα εγκυμοσυνη, τοκετος, λοχεια, ανατροφη. Μετα απο δυο παιδια και απειρες ωρες μελετης κι ενημερωσης για ολα αυτα τα θεματα απο "ειδικους", εχω καταληξει πως ο,τι πιο φυσικο τοσο καλυτερο για τη μανουλα και το παιδι. Οι εκδηλωσεις αυτες εχουν κυριο σκοπο το μαρκετινγκ και οχι την ιδια την εγκυο. Κατα τα αλλα Κατερινα μου, πολυ γελασα με τα τσουρεκια με τη μερεντουλα! Καλο Πασχα και να γραφεις πιο συχνα! Φιλια! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Γεια σου συνομόματη! Θεωρώ την ευγένεια σημάδι παιδείας, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να απαντούσα διαφορετικά. Επιπλέον, αν οι εν λόγω κυρίες έχουν αυτή την άποψη, εγώ δεν θα τους την αλλάξω. Εγώ το μόνο που οφείλω να κάνω, είναι να επιχειρηματολογήσω και όχι να αερολογώ, μόνο και μόνο για χάρη του σχολιασμού!

   Τσουρέκια και νουτέλα και αγάπη κοριτσούδια!
   Καλό μας Πάσχα και βοήθεια μας!
   Πολλά φιλάκια!

   Delete
 9. Ευγενικά δεν θα έλεγα ότι απαντάει η blogger (σωστά το λέω;;;)....εγω πρώτη φορά μπήκα στο blog-φορουμ...(μια φίλη μου το σύστησε) και νιώθω απέχθεια διαβάζοντας "σε ξενοδοχειο γαμιστρώνα"..."να αρχισω τις σφαλιάρες" και αλλα τετοια που σε γυναικα και ειδικα σε ΜΑΝΑ δεν αρμοζει να μιλαει ετσι. και επισης χωρις να θελω να προσβάλλω (μπορει να εχεις και 10 πτυχια!) με τι ειδικοτητα ακριβως δινεις τοσες συμβουλες για νεες μαμαδες΄;;;γιατι η εμπειρία μονο δεν αρκει χρειαζεται και επιστημοσυνη!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλημέρα Μαριάννα,

   μια χαρά ευγενικά απαντάω , σε ΜΑΝΕΣ που κάνουν τόσο επιθετικά σχόλια.Προφανώς είσαι κολλεγίου με γαλλικά και πιάνο και σε σοκάρουν οι σφαλιάρες και οι κακές λέξεις :)
   Κατά δεύτερον, σε ποιο ακριβώς σημείο του κειμένου έδωσα συμβουλές ; Από ότι θυμάμαι (και μάλλον και εσύ δε διάβασες το κείμενο όπως και οι υπόλοιπες επιθετκές μας φίλες!) στο κείμενο παραθέτω την εμπειρία μου και μόνο.

   Σε ότι αφορά τις λέξη "γαμιστρώνα" τη χρησιμποποίησα σε απάντηση σχολίου φίλης ΜΟΥ , με την οποία μπορώ να μιλάω όπως θέλω. Και όπως προείπα, το blog μου είναι προσωπικό, γράφω ότι θέλω και όπως το θέλω και όσοι-όσες του κολλεγίου, των πιάνων και των γαλλικών προσβάλλεστε, είστε ελεύθερες να αποχωρήσετε, δεν σας έχουμε δεμένες με το λάσο!

   Το blog είναι ένα ημερολόγιο εμπειριών και όχι ενημερωτικό site για μητρότητα και μαμάδες. Εδώ μέσα γράφω τις εμπειρίες μου και σε όποια δεν αρέσει, πατάει το Χ πάνω αριστερά και αποχωρεί ευγενικά και κόσμια.Τα πτυχία μου δε σε αφορούν, διότι εδώ μοιράζομαι εμπειρίες δικές μου και όχι συμβουλές σε μαμάδες.

   Όσο για τις σφαλιάρες, τι να πω... εάν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή σου τη φράση "θα αρχίσω τις σφαλιάρες" για να εκφράσεις την αγανάκτησή σου, τότε σου ζητώ συγνώμη που έριξα τόσο το επίπεδο χρησιμοποιώντας μια τόσο απεχθή φράση (πως το λέτε εσείς της γαλλικής "OH MONDUIE!) . Αν όμως την έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μια φορά στη ζωή σου, τότε δεν έχεις a prioiri δικαίωμα να κρίνεις κανέναν και τίποτα! Γιατί σαν πολλές τέλειες μάνες έχετε μαζευτεί δεξιά και αριστερά και κρίνετε τις υπόλοιπες. Θα σου πρότεινα λοιπόν πάρα πολύ ευγενικά να κοιτάς το σπίτι σου (πάντα με αγάπη) και να έχετε οικογενειακώς ένα όμορφο Πάσχα!

   Τα φιλιά μου και τα σέβη μου

   Delete
 10. Μα κι εσύ ρε κοπελιά δεν το ξέρεις; Σαν τις αναρτήσεις για θηλασμό (και τοκετό) δεν έχει, ως προς το ξεκατίνιασμα! Πας να δημιουργήσεις τζέρτζελο νομίζω, σε κατάλαβα!!!
  Πέρα από την πλάκα, τελικά σε αυτή τη χώρα, όλοι τα ίδια διαβάζουμε και διαφορετικά καταλαβαίνουμε...
  Εγώ ως μητέρα ενός κοριτσιού, θηλάζουσα (αισίως 13 μήνες και συνεχίζουμε), χωρίς να έχω παρακολουθήσει καμία τέτοιου τύπου "ενημέρωση", ένα έχω να πω στις κοπέλες που εγκυμονούν: ΘΗΛΑΣΤΕ!!! (sorry για τα κεφαλαία). Σαν το θηλασμό δεν έχει! Διώξτε από δίπλα σας όποιον σας σαμποτάρει με τα κλασικά "μα δε χορταίνει το παιδί, γι αυτό κλαίει" ή "δε φτάνει το γάλα σου" ή "δώσε ξένο να κοιμηθείτε" κλπ. Πετάξτε ρολόγια, και αγνοήστε συμβουλές του τύπου "να θηλάζεις 10 λεπτά από τον ένα μαστό και 10 από τον άλλο και μετά από τρεις ώρες πάλι" ή "μην αφήνεις το μωρό να πιπιλάει". Μην αποκλείετε καμία τροφή από το διαιτολόγιό σας, εκτός αν αποδεδειγμένα πειράζει το μωρό και αφήστε τα θαυματουργά συμπληρώματα. Ο θηλασμός (και η εγκυμοσύνη) θέλουν ισορροπημένη και όχι ειδική διατροφή. Και ένα τελευταίο, μην πάρετε γάλα, μπιμπερό, πιπίλα, έτσι για να υπάρχει. Με το πρώτο σαμποτάρετε εσείς οι ίδιες τον εαυτό σας, τα άλλα δύο θέλουν πολύ προσοχή ειδικά τις πρώτες 40 μέρες!
  Αυτά από μια θηλάζουσα μαμά που γουστάρει τρελά να διαβάζει τούτο το blog!!!

  Τρελοτουρίστρια

  ΥΓ1. Ποια επόμενη γέννα μαρή; Ετοιμάζεις δεύτερο;
  ΥΓ2. Κοιλιοπλαστική! Τι είπες τώρα!!!! Αναζητείται ο αφαλός μου!!!! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλημέρα τρελοτουρίστριά μου! Μα δεν με έχεις πάρει γραμμή τόσο καιρό?? Πρώτη είμαι για ξεμάλλιασμα και ξεκατίνιασμα! Αφού τα θέλει ο πωπός μου (δε λέω κ*λος γιατί έχουμε εδώ μέσα και κορίτσια της γαλλικής και σοκάρονται από τις κακές λέξεις!).

   Δε θα τα ξαναπώ για τον θηλασμό, όποια δε θέλει είναι δικό της πρόβλημα. Απλά ας μην μεταφέρουν τα κόμπλεξ τους μετά στις θηλάζουσες και τα βάζουν μαζί τους, γιατί όπως είδες ούτε κολλημένη είμαι, ούτε δογματική, αντιθέτως είμαι υποστηρικτική προς τις μη θηλάζουσες,αλλά από ότι κατάλαβα οι παρωπίδες είναι σοβαρό θέμα αυτής της κοινωνίας..που το μόνο που τους έμεινε από το παραπάνω κείμενο είναι πόσο κακιά είμαι με τους κακομοίρηδες τους διοργανωτές που τις πήγαν σε 5άστερο ξενοδοχείο και όχι γ*μ*στρ*να (πάλι αστεράκια για τα κορίτσια της γαλλικής, μη σοκαριστούν και πρέπει μετά να τις ψεκάσω με EVIAN).

   ΥΓ1: Είσαι τρελή? Στο τσαφ γλύτωσα τα ψυχοφάρμακα με την Πελατάρα. Οψόμεθα..
   ΥΓ2: Που θα πάει, θα τα μαζέψω κάποτε τα φράγκα να την κάνω!!

   Φιλιά λατρεμένη μου! Keep breastfeeding! <3

   Delete
 11. Καλημέρα !!! Μόλις σε ανακάλυψα (μα πού κοιτούσα τόσον καιρό ;;;), έπεσα πάνω σ' αυτήν την ανάρτηση και σ' αγάπησα παράφορα (όχι καλέ, δεν είμαι stalker, μη φοβάσαι - χεχεχεχεχε) !!!

  Μπράβο, γι' αυτήν σου την ανάρτηση !!! Και μην σε πτοούν τα αρνητικά σχόλια. Άλλωστε όλοι έχουμε την ελεύθερη βούληση και την ευθύνη της προσωπικής επιλογής για το αν θα είμαστε πρόβατα ή ... ... ... αλεπούδες ;-)

  Φιλιά Πολλά και θα τα λέμε (πάω να σε διαβάσω ολόκληρη !!! :-))
  Αγγελική (http://skepseis.co.uk)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλημέρα Αγγελική!

   Κάλλιο αργά παρά ποτέ, χαίρομαι να γνωρίζω άτομα με ανοιχτά μυαλά, καλωσήρθες! Βρετανία βλέπω, η δεύτερη μεγαλύτερη αγάπη μου μετά τον χάζμπαντ και τη Πελατάρα μου!

   Όχι μόνο δε με πτοούν, αλλά γελάω και από πάνω με τη κατάντια μας! Αν εμείς δε θέλουμε να σωθούμε, εγώ τι να κάνω? Δεν είμαι και η Μητέρα Τερέζα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα με φιμώσουν 5 κοντόφθαλμες που δε βλέπουν τη μύτη τους!

   Σε φιλώ, καλωσήρθες και πάλι, ελπίζω να τα λέμε!

   ΥΓ: Μόλις βρω χρόνο θα σε διαβάσω μονοκοπανιά!

   Delete